| Autor |
Wiadomość |
KasiaKatarzyna
Miasto: Gdańsk
|
2010-07-06, 18:18 Kącik kulinarny |
|
Ja na dniach chyba spróbuje z ciastem marchewkowym jakoś tak mi się zachciało  Tylko mam taki problem że zawsze połowa ciasta to zakalec  Chyba coś z piekarnikiem mam nie tak
|
|
|
|
|
Reklamy
|
|
lejla
|
|
|
|
KasiaKatarzyna
|
|
|
|
mamcia
|
2010-07-20, 07:51 Kącik kulinarny |
|
|
Nie jest to jakioś specjalnie trudne ja zawsze korzystam z pewnej stronki z przepisami drinków więc przekleje mojito
Podrzyjj listki mięty aby puściły sok. Tak przygotowaną miętę umieść na dnie szklanki i dodaj sok z limonki lub plasterki z połowy owocu. Następnie dodaj 2 łyżeczki cukru i tak powstałą mieszaninę przykryj warstwą kruszonego lodu. Jeśli nie masz kruszonego lodu możesz użyc lodu w kostkach. Teraz, na lód przykrywający miętę, sok z limonki i cukeir, wlej 1 miarkę rumu. Ostatni krok to dopełnieni drinka wodą.
UWAGA:
Często popełnianym błędem jest dodanie zbyt dużej ilości wody do mojito. Większość szklanki powinien wypełniać lód a gazowana woda mineralna to tylko "wykończenie". Uważaj, aby nie utopić swojego mojito! Smacznego!
|
|
|
|
Evik_wawa
|
2010-07-21, 19:25 Kącik kulinarny |
|
A ja chcialam polecic mussake, zaraz nam sie skoncza baklazany  . Wczoraj robilam po raz kolejny dla znajomych, zdjecia brak, ale ... pyszna byla  .
Składniki
3 spore bakłażany, pokrojone w plastry
3 cukinie, pokrojone w plastry
3 spore ziemniaki, pokrojone w cienkie plastry
oliwa
1-2 cebule, posiekane
500 g mielonego mięsa
2 ząbki czosnku
garść posiekanej natki pietruszki
1 puszka krojonych pomidorów
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżeczki mielonego cynamonu
tarty ostry ser, ok. 400-500 g
Beszamel a la Evik
śmietana 18%
łyżka oliwy lub masła
ok. 6 łyżek mąki
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
oliwa do nasmarowania naczynia
Co robimy?
Bakłażany solimy i odstawiamy, aby odsączyć z nich nadmiar wody (15 – 20 min powinno wystarczyć). Odsączamy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Na oliwie smażymy cebulkę, aż się zarumieni. Potem dodajemy mięsko. Gdy mięsko będzie obsmażone, dodajemy natkę pietruszki i pomidory (sos pomidorowy). Czekamy parę minut i solimy, pieprzymy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, i cynamon. Próbujemy i w razie co – do smaku trzeba sobie samemu  doprawić.
Beszamel: rozgrzewamy oliwę na patelni, dodajemy mąkę. Jak nam się to połączy i lekko ściemnieje, dodajemy kubek śmietany. Mieszamy. Solimy, pieprzymy. Możemy dodać troszkę sera do środka już J.
Układamy warstwy: ziemniaczki, bakłażan, cukinia, mięsko, sos, ser. W zależności od wielkości brytfanny układamy 1 lub więcej warstw. J.
I najgorsze – około półtorej godziny czekamy, gdy nasza musaka zapieka się w 180-200C. (zależy od piekarnika).
|
|
|
|
mamcia
|
2010-07-29, 13:51 Kącik kulinarny |
|
|
a ma któraś z pań przepis na jakies leciutkie ciasto ?
|
|
|
|
Astarte
Ford
Focus
Miasto: Radom
|
2010-07-29, 20:43 Kącik kulinarny |
|
|
Jeżeli murzynek to leciutkie ciasto to mogę ci dać przepis. Jestem antytalentem odnośnie pieczenia, ale to ciasto zawsze mi wychodzi puszyste i wszystkim smakuje.
Składniki:
* 1 margaryna
* pół szklanki mleka lub wody
* mniej niż 2 szklanki cukru
* 4 łyżki kakao
* 4 jaja
* 2 szklanki mąki
* łyżka proszku do pieczenia
* cukier waniliowy
Przepis:
Margarynę, mleko, cukier, kakao i cukier waniliowy podgrzać w garnku na gazie do całkowitego rozpuszczenia. Odlać pół szklanki na polewę.
Po wystudzeniu dodać mąkę, proszek, żółtka. Wymieszać i dodać ubitą pianę z białek (ważne, aby po dodaniu ubitych białek nie mieszać mikserem tylko łyżką - dzięki temu więcej powietrza dostanie się do ciasta i ładniej urośnie).
Przełożyć ciasto do foremki wysmarowanej margaryną i mąką. Upiec w średnio nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu polać polewą czekoladową.
|
|
|
|
KasiaKatarzyna
|
|
|
|
Anecia
|
|
|
|
KasiaKatarzyna
|
|
|
|
Astarte
Ford
Focus
Miasto: Radom
|
2010-08-25, 09:14 Kącik kulinarny |
|
| KasiaKatarzyna napisał: | umie ktoś coś takiego stworzyc? |
Moja szwagierka pracowała jako kelnerka i mówiła mi, że z maszyną do robienia kawy to nie jest żaden problem. Kupiła sobie do domu ekspres za coś koło 500 zł i nim też robi takie cuda. Przyznam się, że jak nie lubię kawy to jak ona mi zrobi to jest wypas .
|
|
|
|
KasiaKatarzyna
|
2010-08-25, 12:40 Kącik kulinarny |
|
też za kawą nie przepadam  ale takie cudddaaa  )
dziś wyskakuje z przepisem od mojej koleżanki
| Cytat: | | muszisz kupic 4 selery i pokroic na plastry o grubości ok. 3mm, i wtedy najpierw w jajku obtaczas, potem w mące i potem w bułce tartej i na patelnie na małym ogniu bardzo zeby sie nie spalilo i potem czekasz az troche wystygną no i polewasz sosem winegre z torebki i kawalek cebuli i gotowe |
|
|
|
|
Marwarri
Toyota
Camry
|
2010-10-28, 10:29 Kącik kulinarny |
|
|
Chodzą za mną takie galaretki jak na reklamach są w kosteczkach ale nie mam pomysłu jak je zrobić bo mam same okrągłe naczynia <my>
Da się w ogóle coś takiego w warunkach domowych?
|
|
|
|
KasiaKatarzyna
|
2010-11-11, 13:27 Kącik kulinarny |
|
Takie galaretki zwyczajnie, w jakiś miseczkach jak już zastygną puknąć mocniej w tył naczynia po bokach przejechać nożem i wypadają ;P kilka wyjdzie Ci z zaokraglonymi rogami ale czy to az tak istotne  Da się troche bitej śmietany i nikt nie zauważy  )
|
|
|
|
Olcia
|
|
|
|