Strona główna forum » Plotkary » PRZEPIS DNIA!

PRZEPIS DNIA!

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, ... 20, 21, 22  Następny
Autor Wiadomość
Olcia





Dołączył: 10 Gru 2010
Posty: 680

Post2012-01-04, 15:57    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
Cytat:
Składniki na około 21 sztuk:
150 g gorzkiej czekolady
250 g serka mascarpone
1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej, rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody i wystudzonej
1 łyżka likieru kawowego
1 szklanka zmielonych migdałów (lub orzechów laskowych), bez skórki
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej (nad parą wodną). Lekko przestudzić.
Serek mascarpone bardzo krótko zmiksować, tylko do lekkiego napuszenia (kilka sekund). Dodać wystudzoną kawę, likier, wymieszać.
Do masy serowej dodać lekko przestudzoną czekoladę, krótko zmiksować (tylko do połączenia, nie za długo, by masa się nie zwarzyła). Wsypać migdały i wymieszać.
Masę umieścić w miseczce, przykryć folią spożywczą, schłodzić w lodówce do czasu, aż z masy będzie można formować trufelki.
Dodatkowo:
200 g gorzkiej czekolady
2 łyżki oleju
Czekoladę wraz z olejem roztopić w kąpieli wodnej.
Schłodzone trufle zanurzać z czekoladzie, odkładać na papier do pieczenia. Dowolnie udekorować, schłodzić.
Smacznego Smile


trufle_kawowe_3.jpg
 Opis:  
 Rozmiar:  88.2 KB
 Odsłon:  1648 raz(y)

trufle_kawowe_3.jpg

Reklamy
Evik_wawa





Dołączył: 15 Kwi 2010
Posty: 3776

Post2012-01-05, 09:00    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
Kasia Wink, ja nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia moim reniferkom, bo goście się rzucili Very Happy i pochłonęli nim wyjęłam aparat Smile.
Oj, tam, oj, tam, zaraz będziesz miała -5 z powrotem Very Happy.

Salome - cudnie te Wasze ciasteczka wyglądają Very Happy.
Salome


Suzuki Vitara jlx, Chrysler Pacifica, Infiniti ex


Dołączył: 19 Paź 2011
Posty: 618

Post2012-01-05, 13:53    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
Gdyby dał mi ktoś troche więcej czasu w ten weekend to z chęcią bym wypróbowala kolejny przepis... zobaczymy Smile Te trufle kawowe wyglądają świetnie.

Dzieki Evik Smile Fajna zabawa, można pokombinowac przy nich Smile
Evik_wawa





Dołączył: 15 Kwi 2010
Posty: 3776

Post2012-01-05, 15:05    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
Weekend zaczyna sie zaraz Smile. A ja wlasnie kombinuje co tu dobrego upiec, bo w sobote mam goscia, ktory ma alergie na mleko, a chcialam sernik wiedenski z brzoskwiniami zrobic (zawsze mi sie udaje). I tak kombinuje, ze moze po prostu placek z brzoskiwniami upieke...
A jutro na obiad: penne z indykiem w sosie serowo-smietanowym z suszonymi pomidorami Laughing
Salome


Suzuki Vitara jlx, Chrysler Pacifica, Infiniti ex


Dołączył: 19 Paź 2011
Posty: 618

Post2012-01-05, 19:03    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
O mniam, to może i ja Cie odwiedze z dalekiego dolnego śląska ? Razz

Ja w sobote robie bananowca , zaplanowane <3
KasiaKatarzyna





Dołączył: 20 Mar 2010
Posty: 4242
Miasto: Gdańsk

Post2012-01-06, 10:48    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
Dla tych które mają mało czasu zdecydowanie polecam ten przepis
Cytat:
200g pokruszonych ciastek(u mnie 100g biszkoptów i 100g herbatników)
150g serka homogenizowanego
100g czekolady białej
1 łyżeczka cukru z wanilią
wiórki kokosowe

Ciasta pokruszone na drobne kawałki połączyć z serkiem, roztopioną czekoladą i cukrem.
Wymieszać i zagnieść rękoma.
Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w wiórkach.
Schować do lodówki na całą noc, minimalnie 30min.

przygotowanie trwa max 20 minut Smile

truflinki.jpg
 Opis:  
 Rozmiar:  84.83 KB
 Odsłon:  1540 raz(y)

truflinki.jpg

Evik_wawa





Dołączył: 15 Kwi 2010
Posty: 3776

Post2012-02-28, 15:56    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
Smakowicie te kuleczki wyglądają Smile.
Evik_wawa





Dołączył: 15 Kwi 2010
Posty: 3776

Post2012-02-28, 16:04    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
Brzoskwinie wyłożyć na durszlak, aby pozbyć się nadmiaru soku.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, ciągle ubijając dodać 0,5 szklanki cukru.
Żółtka ubić w osobnym naczyniu z cukrem (0,5 szklanki) i cukrem waniliowym, aż zbieleją. Do żółtek dodać olej i jogurt naturalny, ubić mikserem całość.
Do masy z żółtek, jogurtu i oleju dodać ubite białka i wymieszać delikatnie. Następnie dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Znowu delikatnie wymieszać i przelać na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą lub mąką. Ja wylewam zawsze na dużą blachę, ciasto nie jest za wysokie (po wylaniu ma ok. 3 cm), ale po wyrośnięciu będzie w sam raz.
Odsączone połówki brzoskwiń pokroić w dosyć grube plastry (ok. 2 cm) i poukładać rzędami lekko wciskając w ciasto.
Ciasto wstawić do nagrzanego do ok. 190 st. C piekarnika, piec ok 50 minut. Po wyjęciu ciasta można posypać wierzch cukrem pudrem lub posmarować dżemem morelowym.
Przepis pochodzi z: uwielbiam.pl. Jestem fanatyczką wiśni, także dodałam oprócz brzoskwiń wiśnie i nie sypałam cukrem pudrem, ani nie mazałam dżemem. A oto co mi się upiekło:

Zdjęcie0233.jpg
 Opis:  
 Rozmiar:  262 KB
 Odsłon:  1514 raz(y)

Zdjęcie0233.jpg

boncia





Dołączył: 29 Gru 2011
Posty: 426

Post2012-02-28, 22:54    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
Czy to urodzinowe?Very Happy
Evik_wawa





Dołączył: 15 Kwi 2010
Posty: 3776

Post2012-04-05, 14:44    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
Jeny, zgubiłam gdzieś ten wątek.. się zgubił.. Nie, to nie było urodzinowe.

A dzisiaj tarta gruszkowa Smile.
składniki na ciasto (forma 24 cm) :
180g mąki
125g masła
100g cukru
1 jajko
szczypta soli
Mąkę, masło cukier, sól i jajko połączyć, szybko zagnieść na jednolite ciasto. Wykleić nim foremkę i wstawić ją na minimum 30 minut do lodówki. Przygotować nadzienie...gruszki obrać,przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny, odstawić. Przygotować sos jajeczny.
sos jajeczny :
5 gruszek
sok z cytryny
200g śmietany kremówki
3 jajka
1 cukier waniliowy
100g cukru
100g płatków migdałowych

Śmietanę, jajka i cukry połączyć, ucierać do rozmieszania cukru ( nie ubijać! ). Z lodówki wyjąć blachę z ciastem, obłożyć je gruszkami, zalać sosem jajecznym. Całość posypać płatkami migdałowymi. Piec 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Podawać schłodzone. przepis z http://kuchniahalutki.blox.pl/).
Ja troszkę zmodyfikowałam, bo zapomniałam kupić migdałów, i wierzch posypałam lekko kruszonką i na to wyłożyłam jeszcze pokrojone gruszki Smile. Do tego lody waniliowo czekoladowe i polewa czekoladowa Smile.

kruche ciasto z gruszką.jpg
 Opis:  
 Rozmiar:  237.93 KB
 Odsłon:  1516 raz(y)

kruche ciasto z gruszką.jpg

Evik_wawa





Dołączył: 15 Kwi 2010
Posty: 3776

Post2012-04-12, 10:12    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
Tort bezowy z wiśniami Smile.
Pyszny, niedrogi, i w sumie niezbyt pracochłonny Smile.
Zdjęcia robione starą komórką, także nie do końca oddają wygląd Smile.
Na blaty: 8 białek, 1 i ½ szklanki cukru-pudru. Ubijamy białka na sztywno (szczypta soli). Potem stopniowo dodajemy cukier. Piekarnik rozgrzewamy do 150 ºC, pieczemy blaty przez około półtorej godziny. Po tym czasie dobrze jest wyłączyć piekarnik i przy lekko uchylonych drzwiczkach pozostawić blaty na całą noc.
Tym razem blaty za bardzo mi wyrosły, tort zdecydowanie lepiej smakuje, gdy są one cieńsze.
Następnego dnia 2 opakowania 400 g śmietanki kremówki 30%, schłodzonej, ubijamy. Można dodać jakiś śmietan-fix, aby uzyskać lepszą konsystencję.
Niedługo sezon truskawkowy, także truskawki też byłyby idealne. Ale akurat miałam pod ręką wiśnie, które rozmroziłam, lekko pocukrzyłam i odcedziłam z soku.
Blaty przekładamy bitą śmietaną, a na koniec całość dekorujemy śmietaną i wiśniami. Smile.

tort bezowy.jpg
 Opis:  
 Rozmiar:  233.5 KB
 Odsłon:  4794 raz(y)

tort bezowy.jpg

tort bezowy 2.jpg
 Opis:  
 Rozmiar:  307.84 KB
 Odsłon:  3012 raz(y)

tort bezowy 2.jpg

tort bezowy 3.jpg
 Opis:  
 Rozmiar:  273.67 KB
 Odsłon:  2664 raz(y)

tort bezowy 3.jpg

tort bezowy 4.jpg
 Opis:  
 Rozmiar:  252.3 KB
 Odsłon:  1804 raz(y)

tort bezowy 4.jpg

KasiaKatarzyna





Dołączył: 20 Mar 2010
Posty: 4242
Miasto: Gdańsk

Post2012-04-12, 19:33    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
Ewa o boże jak ja Cię za to nienawidzę Very Happy

Ja jutro planuję zrealizować ten przepis

Nietypowy chleb bananowy przychodzi nam na ratunek. Sprawdźcie sami! mamy nadzieję, że będzie Wam smakowało.


Składniki:

3 jajka, oddzielone żółtka od białka,
5 łyżeczek miodu,
4 łyżeczki oliwy z oliwek,
2 obrane banany,
1 łyżeczka wanilii,
1 łyżeczka proszku do pieczenia (jakoś przeżyjemy!),
1 łyżeczka zmielonego cynamonu,
2 szklanki mąki migdałowej lub drobno zmielonych migdałów.




Sposób przyrządzenia:

Rozgrzać piekarnik do 180°C. Żółtka z dodatkiem miodu ucierać w misce aż do otrzymania puszystej masy. Następnie dodać oliwę, wanilię, rozgniecione banany, cynamon, proszek do pieczenia oraz mąkę migdałową (lub drobno zmielone migdały). Całość dobrze wymieszać/zmiksować. W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka. Ubite białka stopniowo dodać do poprzedniej masy zaczynając dodawanie od brzegów miski. Wysmarować blaszkę i wlać masę. Całość piec przez 40-45 minut.
Evik_wawa





Dołączył: 15 Kwi 2010
Posty: 3776

Post2012-04-13, 08:17    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
Kasia, postaram się zatem, żebyś nienawidziła mnie jeszcze bardziej i po weekendzie wrzucę coś bardzo smakowitego Wink).
A ten chlebek brzmi naprawdę fajnie, nigdy jeszcze sama chleba nie piekłam. Z koleżanką kiedyś eksperymentowałyśmy i był chlebek z oliwkami czarnymi i suszonymi pomidorami, niebo w gębie najprawdziwsze na świecie Wink
Evik_wawa





Dołączył: 15 Kwi 2010
Posty: 3776

Post2012-04-13, 15:47    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
Czyszcząc kartę pamięci w telefonie, znalazłam jeszcze parę zdjęć Smile.
Soczyste i chrupiące udka z kurczaka z warzywami Smile.
Udka nacieramy oliwą z oliwek i ulubionymi przyprawami, przykrywamy (zawijamy w torebkę foliową) i wkładamy do lodówki na ok. 2h.
Następnie udka przekładamy do o brytfanny/naczynia żaroodpornego, które do połowy udek zalewamy wywarem warzywnym/bulionem (co kto lubi i ma pod reką). Pieczemy je w temperaturze 180 przez ok. 40 min, a po pierwszych 20 minutach odwracamy. Po 40 minutach dodajemy warzywa, aby były lekko chrupiące, a nie rozciapkane. Ja miałam ochotę akurat na małe marchewki i paprykę, ale mogą to być również brokuły czy fasolka szparagowa. I udka razem z warzywami trzymamy jeszcze około 15-20 minut.
A potem to już wykładamy na talerz i zjadamy Wink. Męska część towarzystwa, która była na obiedzie, dostała jeszcze frytki do tego Wink. Ale wiosennie i lekko może być zdecydowanie bez takich dodatków Smile.

soczyste i chrupiące udka 2.jpg
 Opis:  
 Rozmiar:  282.57 KB
 Odsłon:  1660 raz(y)

soczyste i chrupiące udka 2.jpg

soczyste i chrupiące udka.jpg
 Opis:  
 Rozmiar:  252.16 KB
 Odsłon:  1406 raz(y)

soczyste i chrupiące udka.jpg

soczyste i chrupiące udka 3.jpg
 Opis:  
 Rozmiar:  360.89 KB
 Odsłon:  1348 raz(y)

soczyste i chrupiące udka 3.jpg

Evik_wawa





Dołączył: 15 Kwi 2010
Posty: 3776

Post2012-04-15, 09:36    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
Deser straciatella (8 porcji)

"Masa straciatella
* 20g żelatyny w proszku
* 50ml mleka
* 400g dowolnego kremowego serka śmietankowego
* 500g jogurtu naturalnego
* 5-6 łyżek cukru pudru
* 70g czekolady, posiekanej
Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku, odstawić do ostygnięcia.
Serek, jogurt, cukier i wanilię włożyć do miski, ubijać mikserem (ok. 5 minut) lub trzepaczką rózgą (ok. 10-15 minut), aż masa będzie lekka i bardzo puszysta. Dodać żelatynę i dokładnie połączyć. Wsypać czekoladę i wymieszać. Wlać do pucharków, wyłożonych kawałkami biszkoptów "kocie języczki". Wstawić do lodówki na ok. 1-2 godziny do zastygnięcia." (źródło: cincin.cc)
Do masy dodałam trochę wiórków kokosowych, a na wierz pokrojoną gruszkę z zalewy. Smacznego!

straciatella.JPG
 Opis:  
 Rozmiar:  71.28 KB
 Odsłon:  1516 raz(y)

straciatella.JPG

Strona główna forum » Plotkary » PRZEPIS DNIA!
Skocz do:  
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, ... 20, 21, 22  Następny

Recepcja
Login:
Hasło:
Pamiętaj mnie
Brak konta? Zarejestruj się!

Filtry do Twojego samochodu można znaleźć na topczescizamienne.pl