Autor |
Wiadomość |
gosiaczek8
Dołączył: 17 Lip 2013
Posty: 155
|
2013-08-04, 15:34 PRZEPIS DNIA! |
|
Wstyd się przyznać, ale przez ponad 35 lat mojego życia na tej ziemi nie miałam okazji czegoś takiego spróbować, a już w ogóle zrobić. Kojarzy mi się to z żydowskimi potrawami? W dobre klimaty idę?
|
|
|
|
Reklamy
|
|
julia
Dołączył: 20 Lis 2012
Posty: 461
|
2013-08-05, 18:01 PRZEPIS DNIA! |
|
Cytat: |
Dziś w Londynie będzie można spróbować pierwszego kotleta z laboratorium. Podczas specjalnej konferencji mięso zostaie usmażone i zjedzone przez ochotników.
Głównym pomysłodawcą tej niecodziennej degustacji jest dr Mark J. Post, holenderski biotechnolog z uniwersytetu w Maastricht, który nad sztucznym kotletem pracuje już od kilku lat. Uczony wyhodował burgera z 3 tys. pasków tkanki mięśniowej. Każdy pasek ma 3 cm długości, 1,5 cm szerokości i 0,5 mm grubości. Każdy wyrósł z komórki macierzystej, którą dr Post umieścił w bulionie zawierającym składniki odżywcze. Gdy komórki zaczęły się namnażać, uczony przymocował je do specjalnego rusztowania. Potem regularnie poddawał je działaniu słabych impulsów elektrycznych, które zmuszały komórki do kurczenia się i rozkurczania. W ten sposób zapewnił mięśniom warunki rozwoju zbliżone do naturalnych. To sprawiło, że tkanka jest elastyczna, sprężysta i posiada konsystencję prawdziwego mięsa.
Newsweek Nauka: Raport Specjalny
W oddzielnym pojemniku uczony namnażał komórki tłuszczowe. Powstały z nich paski, którymi przełożone zostały fragmenty tkanki mięśniowej. Dzięki temu sztuczne mięso ma być tak samo soczyste, jak tradycyjne.
Na razie sztuczne mięso będzie dość ubogie w składniki odżywcze. Przede wszystkim niewiele w nim znajdziemy żelaza. A to niezwykle cenny pierwiastek, bo zapewnia prawidłowy rozwój układu krwiotwórczego. Nawet jeśli żelazo będzie sztucznie dodawane do kotleta z probówki, to nie będzie ono tak wartościowe jak żelazo znajdujące się w prawdziwym mięsie. Z niewyjaśnionych powodów żelazo syntetyczne jest bowiem gorzej wchłaniane i trudniej przyswajane przez organizm człowieka niż żelazo z mięsa. W sztucznie wytwarzanym kotlecie może też brakować witaminy B12, niezbędnej dla procesów krwiotwórczych i prawidłowej pracy układu nerwowego.
Te zastrzeżenia dr Posta nie zrażają. - Na początek zamierzamy jedynie pokazać, że z komórek macierzystych można stworzyć produkt, który wygląda i, miejmy nadzieję, że smakuje jak prawdziwe mięso - mówił na jednym ze spotkań.
Na razie jednak kotlet z probówki trudno uznać za podobny do prawdziwego. Ma co prawda włókna, wydłużone komórki mięśniowe, takie same jak w prawdziwym steku (co świetnie widać pod mikroskopem), ale kolor burgera z in vitro w niczym nie przypomina mięsa ze sklepowych półek. Sztuczny kotlet jest bowiem różowawo-żółty. To dlatego, że nie ma w nim krwi, która nadaje tkankom czerwoną barwę.
A co ze smakiem? Dotychczas mięsa z probówki spróbowała tylko jedna osoba. Był to rosyjski dziennikarz, który podczas wizyty w laboratorium dr Posta chwycił próbkę wyhodowanej wieprzowiny i ją zjadł. Przyznał jednak, że mięso nie zrobiło na nim żadnego wrażenia, a jego smak określił jako „obojętny”.
Nie będzie to jednak pierwsze sztuczne mięso, którego mogli spróbować ludzie. Niecałe dziesięć lat temu Morris Benjaminson z Touro College w Bay Shore w stanie Nowy Jork wyhodował w laboratorium rybny filet. Uczony wyciął kawałek mięśnia szkieletowego z karasia, pociął go na mniejsze kawałki i zanurzył w surowicy uzyskanej z płodów cielęcych. Gdy kawałki ryby urosły, zamarynował je w oliwie, siekanym czosnku, cytrynie i pieprzu, obtoczył w panierce i usmażył w głębokim oleju. - Filet wyglądał i pachniał całkiem tak samo jak każda ryba, którą można kupić w supermarkecie – wspominał Benjaminson. O smaku jednak nic nie powiedział. |
|
|
|
|
Evik_wawa
Dołączył: 15 Kwi 2010
Posty: 3776
|
2013-08-05, 18:15 PRZEPIS DNIA! |
|
gosiaczek8 napisał: | Wstyd się przyznać, ale przez ponad 35 lat mojego życia na tej ziemi nie miałam okazji czegoś takiego spróbować, a już w ogóle zrobić. Kojarzy mi się to z żydowskimi potrawami? W dobre klimaty idę? |
Gosia, musaka jest grecka . W tradycyjnej wersji dodaje się mielone mięso, a nie pociachane warzywka i startą marchewkę .
Polecam jak nie znasz
|
|
|
|
Evik_wawa
Dołączył: 15 Kwi 2010
Posty: 3776
|
2013-08-05, 18:16 PRZEPIS DNIA! |
|
julia napisał: |
Dziś w Londynie będzie można spróbować pierwszego kotleta z laboratorium. Podczas specjalnej konferencji mięso zostaie usmażone i zjedzone przez ochotników.
|
brzmi totalnie niesmacznie i niezjadalnie....
|
|
|
|
julia
Dołączył: 20 Lis 2012
Posty: 461
|
2013-08-27, 14:59 PRZEPIS DNIA! |
|
Kristóf Hankó, szef polskiego McDonald's w rozmowie z magazynem "Sukces" mówi, że Polska jest siódmym najważniejszym rynkiem dla McDonald's w Europie - podaje wyborcza.biz.
Według niego każdego dnia w barach McDonald's stołuje się ponad pół miliona Polaków.
Zakrawa to wszystko o jakąś straszną tragedię która będzie miała miejsce za lat kilka w naszym kraju... jasne wszystko jest dla ludzi raz na jakiś czas nie zaszkodzi, ale widać wyraźnie że społeczeństwo nam puchnie i rośnie...
|
|
|
|
KasiaKatarzyna
Dołączył: 20 Mar 2010
Posty: 4242
Miasto: Gdańsk
|
2013-08-30, 19:23 PRZEPIS DNIA! |
|
Co powiecie na takie przysmaki
SKŁADNIKI:
• 5 małych szalotek
• 150 g boczku
• 0,5 jasnego piwa o ekstrakcie min. 11%
• 0,5 kg kiszonej kapusty
• 4 średnie ziemniaki
• łyżka oleju
PRZYGOTOWANIE:
1. Posiekaj szalotki, dodaj do nich boczek i podsmaż na oleju.
2. Do szalotki i boczku dolej piwo.
3. Kapustę kiszoną posiekaj i również dorzuć do powstałej wcześniej mieszanki; wszystko duś. Ok. 40 minut.
4. Ziemniaki pokrój w kostkę i dodaj je w środku gotowania.
|
|
|
|
Anecia
Dołączył: 07 Lip 2010
Posty: 385
|
2013-09-03, 14:44 PRZEPIS DNIA! |
|
Jakoś tak mi się nie widzi cokolwiek na piwie...
Chociaż kiedyś ten kurczak którego robiła Gessler z butelką piwa w środku... no to było ciekawe
|
|
|
|
Evik_wawa
Dołączył: 15 Kwi 2010
Posty: 3776
|
2013-09-03, 15:20 PRZEPIS DNIA! |
|
Hmmmm, mi przychodzi do głowy tylko bomba kaloryczna i nie lubię boczku
Za to... ja miewam świry, teraz jestem rozdarta między cukinię a kurki . I musiałam to jakoś pogodzić.
A zatem: penne z cukinią i kurkami w sosie śmietanowym
Opakowanie 250 g dusimy na maśle. Cukinie (ja wzięłam żółtą i zieloną) obieraczką ciachamy na cieniutkie paseczki. Ile? Na oko, żeby była równowaga z kurkami. W międzyczasie gotujemy wodę na makaron.
Cukinię dodajemy na maks 2 minutki, żeby była chrupiąca, kurki - jak kto woli, 5 min wystarczy. Dodajemy śmietanę - 2 łyżki (12%), sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej.
Wrzucamy odcedzony makaron, żeby oblepił kluseczki. A potem na talerzy, troszkę parmezanu (jak kto lubi) i zjadamy .
Ja byłam zachwycona. Nie wiem jak Kasia... Kasia?? Robiłaś w końcu?
Opis: |
|
Rozmiar: |
59.21 KB |
Odsłon: |
1792 raz(y) |
|
|
|
|
|
Evik_wawa
Dołączył: 15 Kwi 2010
Posty: 3776
|
|
|
|
Evik_wawa
Dołączył: 15 Kwi 2010
Posty: 3776
|
2013-09-03, 15:27 PRZEPIS DNIA! |
|
A co na kolację?
Miał być makaron z kurkami i suszonymi pomidorami. Ale nie mogłam się zdecydować na żaden makaron... A ulubiony był wyszedł...
I powstała potrawka - kurki z suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym na białym winie .
Opakowanie 250 g kurek i 5 pomidorów suszonych (żeby nie zagłuszyły smaku kurek) podsmażamy na oliwie. Następnie dodajemy dolewamy 1/2 szklanki białego wytrawnego wina i czekamy aż odparuje alkohol. Dodajemy śmietankę i redukujemy sos. Soli i pieprzymy na koniec. Ja oczywiście posypałam parmezanem
Miodzio .
Nie wiem co będzie dzisiaj... Może cukinię nadzieję kurkami? Ale zobaczę na co będę miała wenę, bo zaraz biorę się za drugą partię powideł śliwkowych
Opis: |
|
Rozmiar: |
79.53 KB |
Odsłon: |
1402 raz(y) |
|
Opis: |
|
Rozmiar: |
75.98 KB |
Odsłon: |
1270 raz(y) |
|
|
|
|
|
lejla
Dołączył: 05 Maj 2010
Posty: 389
|
2013-09-04, 13:14 PRZEPIS DNIA! |
|
dziś zrobię któryś na kolacje...
ale mam smaka!!
mniam mniam
|
|
|
|
Marwarri
Toyota
Camry
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 355
|
|
|
|
Kama27
Citroen C3
Dołączył: 17 Cze 2011
Posty: 669
|
|
|
|
KasiaKatarzyna
Dołączył: 20 Mar 2010
Posty: 4242
Miasto: Gdańsk
|
|
|
|
Evik_wawa
Dołączył: 15 Kwi 2010
Posty: 3776
|
2013-09-07, 18:29 PRZEPIS DNIA! |
|
Hmmmm.... Ja nie jestem w fazie robienia powideł śliwkowych, marmolady z brzoskwiń, wegetariańskiego leczo i ogórków na ostro-słodko .
|
|
|
|