Strona główna forum » Plotkary » PRZEPIS DNIA!

PRZEPIS DNIA!

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22  Następny
Autor Wiadomość
Lili





Dołączył: 29 Sie 2013
Posty: 24

Post2013-09-09, 11:26    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
Evik_wawa napisał:
Hmmmm.... Ja nie Smile jestem w fazie robienia powideł śliwkowych, marmolady z brzoskwiń, wegetariańskiego leczo i ogórków na ostro-słodko Smile.


Wegetariańskie leczo brzmi ciekawie? Można szczegóły?
Reklamy
porczyk





Dołączył: 06 Mar 2013
Posty: 248

Post2013-09-10, 15:47    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
Nie wiem jak Wy, ale ja ostatnio coraz częściej gotuję z tabletem. Liczne blogi i naprawdę fajne przepisy w necie przenoszę do siebie. A dla takich jak ja ciekawy patent - stojak na noże i tablet Very Happy


KasiaKatarzyna





Dołączył: 20 Mar 2010
Posty: 4242
Miasto: Gdańsk

Post2013-09-14, 11:43    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
Ja ostatnio moim tabletem cisnęłam w kanapę i... nie działa więc pozostaje mi już tylko telefon...
Betty





Dołączył: 14 Wrz 2013
Posty: 17

Post2013-09-14, 14:09    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
Lili napisał:
Evik_wawa napisał:
Hmmmm.... Ja nie Smile jestem w fazie robienia powideł śliwkowych, marmolady z brzoskwiń, wegetariańskiego leczo i ogórków na ostro-słodko Smile.


Wegetariańskie leczo brzmi ciekawie? Można szczegóły?


Lili,

polecam taki przepis:

Leczo wegetariańskie - składniki:

- 500 g pieczarek
- duża cebula
- 2 średnie cukinie
- 2 czerwone papryki
- pomidor
- ząbek czosnku
- 2 średnie marchewki
- 2 łyżki margaryny
- po łyżce posiekanej pietruszki i koperku
- sól, pieprz, majeranek.

Leczo wegetariańskie - sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w piórka. W dosyć dużym garnku, na wolnym ogniu, roztapiamy łyżkę margaryny i wrzucamy cebulę oraz wyciskamy czosnek. Warzywa myjemy i obieramy. Cukinię i pomidora kroimy w kostki, paprykę w 3-4- centymetrowe paski, marchewki w plasterki. Kiedy cebula się zeszkli, wrzucamy warzywa (pomidora dodajemy na końcu, gdy już pozostałe jarzyny trochę zmiękną).

Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Podsmażamy je na patelni. Kiedy będą miękkie, dodajemy je do warzyw. Przyprawiamy dla smaku solą, pieprzem, łyżeczką majeranku. Całość posypujemy zieleniną. Leczo wegetariańskie jemy solo, z ziemniakami lub pieczywem.

(http://w-spodnicy.ofeminin.pl/Tekst/Przysmaki/534008,1,Leczo-wegetarianskie--leczo-wegetarianskie-z-pieczarkami.html)

Ja robiłam jeszcze z fasolą, różną, eksperymentowałam: i z Jasiem, i czerwonoą, i szparagową zieloną Smile
KasiaKatarzyna





Dołączył: 20 Mar 2010
Posty: 4242
Miasto: Gdańsk

Post2013-09-14, 19:44    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
pyszna!

Evik_wawa





Dołączył: 15 Kwi 2010
Posty: 3776

Post2013-09-22, 10:00    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
Smile Wygląda mega zachęcająco Smile

A ja będę dziergać nutellę ze śliwek Smile

Składniki:
1.5 kg wypestkowanych śliwek węgierek
2 szkl. cukru
2-3 opakowania cukru wanilinowego
5 łyżeczek ciemnego kakao
UWAGA: Ilość kakao i cukru jest podana w przybliżeniu- podczas gotowania najlepiej próbować nutelli co jakiś czas i dopasować preferowane przez siebie proporcje tych składników.
Przygotowanie:
Opłukane węgierki należy wypestkować i zmielić, najlepiej blenderem, na jednolitą masę. Gotujemy je na małym ogniu przez ok. 2 godziny, mieszając co kilka minut (śliwki mogą się przypalić). W połowie gotowania możemy dodać już cukier i cukier wanilinowy. Gdy masa odparuje na tyle, że jej konsystencja jest dość gęsta, należy dodać kakao. Od tego momentu nutellę gotujemy jeszcze przez 20 min i przekładamy ją do wyparzonych słoików.
porczyk





Dołączył: 06 Mar 2013
Posty: 248

Post2013-09-22, 15:03    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
Nutella ze śliwek przyznaję że pierwszy raz słyszę...tylko te dwie szklanki cukru totalnie do mnie nie przemawiają...
Evik_wawa





Dołączył: 15 Kwi 2010
Posty: 3776

Post2013-09-23, 08:55    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
porczyk napisał:
Nutella ze śliwek przyznaję że pierwszy raz słyszę...tylko te dwie szklanki cukru totalnie do mnie nie przemawiają...


Smile najlepiej dodać do smaku Smile, ja używam ostatnio w przetworach trzcinowego, bo ponoć zdrowszy i słodszy, także mniej się go dodaje.
Jeden słoiczek wczoraj zrobiłam na szybko - w sensie, że zblendowałam te śliwki, ale resztę robię tradycyjnie, bo jakoś mam wrażenie, że będzie smaczniejsze Smile
KasiaKatarzyna





Dołączył: 20 Mar 2010
Posty: 4242
Miasto: Gdańsk

Post2013-10-22, 10:37    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
Sprawa jest niezwykle prosta i wszystkim znana najlepiej na świecie gotuje...mama! Very Happy
Lee Samantha zaczęła tworzyć sztukę z jedzenia kiedy była w drugiej ciąży, aby zachęcić córkę do samodzielnego jedzenia. Przed stworzeniem dania wszystko SZKICUJE i zapisuje żeby nie marnotrawić jedzenia.
Czas jaki na to poświęca to od 60 do 90 minut - sporo, ale maluchy z pewnością wcinają ze smakiem.


























julia





Dołączył: 20 Lis 2012
Posty: 461

Post2013-11-04, 19:53    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
Zrobiłam dziś i zakochałam się na maksa!

Cytat:
Dzisiaj postanowiłam uczcić atak migreny musem czekoladowym z dodatkiem chili pieprzu cayenne. Miszanka wybuchowa, ale skoro umierać to na całego! Udało mi się nawet nagrać filmik, niebywale koślawy, ale jest Smile

Podstawą musu jest kasza jaglana ugotowana na parze. Oczywiście nie obyło się bez odtluszczonego kakao, którego doskonale smak wydobywa właśnie chili pieprz cayenne. Natomiast żeby mus musem był dodałam awokado oraz banana, które zupełnie nie są wyczuwalne. Konsystencja jest gęsta, taka jaką lubię!
Polecam, szczególnie na potworny ból głowy i kiepski humor! ;

CZEKOLADOWY MUS Z KASZY JAGLANEJ GOTOWANEJ NA PARZE Z DODATKIEM CHILI PIEPRZU CAYENNE

Kasza jaglana- 4 łyżki
Awokado- 1 średnie
Banan- 1 mały/ lub 1/2 dużego
Cukier trzcinowy- 1/2 szklanki
Kakao o obniżonej zawartości tłuszczu- 8 łyżek (+/-)
Mleko 0,5%- 1/2 szklanki (możesz użyć sojowego)
Chili pieprz cayenne Kamis- 3/4 łyżeczki
Maliny

Zaczynamy od ugotowania na parze kaszy jaglanej. Najlepiej jeżeli włączymy najpierw parowar, gdzie wcześniej bedziemy mieć już włożoną do pojemnika kaszę. Po chwili zalewamy ją wrzątkiem na ok 2cm powyżej jej powierzchni, zakrywamy i gotujemy ok.20min. Studzimy.

Awokado i banana obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze części, wsypujemy cukier i kakao, miksujemy. Dodajemy po chwili ugotowana i przestudzoną kaszę. Ja dodałam ok.4 czubate łyżki. wlewamy mleko i miksujemy na jednolitą masę. Pod koniec wsypujemy chili pieprz cayenne do smaku, u mnie 3/4 łyżeczki. Dekorujemy mrożonymi malinami.

Anecia





Dołączył: 07 Lip 2010
Posty: 385

Post2013-11-05, 09:52    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
Skład sosu który znajduje się w kanapkach w Mc Donaldzie

Olej sojowy, wsad z pikli (pokrojone w kostkę pikle, syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy, cukier, ocet, syrop kukurydziany, sól, chlorek wapnia, guma ksantanowa, sorbinian potasu [konserwant], ekstrakty przypraw, polisorbat 80), ocet, woda destylowana, żółtka jaj, cebula w proszku, nasiona gorczycy, sól, przyprawy, alginian glikolu propylenowego, benzoesan sodu (konserwant), musztarda, cukier, czosnek w proszku, białka roślinne (hydrolizowana kukurydza, soja i pszenica), barwnik karmelowy, ekstrakt z papryki, lecytyna sojowa, kurkuma (barwnik), sól wapniowo-di­so­do­wa EDTA.
Anecia





Dołączył: 07 Lip 2010
Posty: 385

Post2013-11-05, 09:53    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
Ser to oficjalnie "pasteryzowany topiony ser". A tak się to rozkłada na czynniki pierwsze:

Mleko, śmietana, woda, kultury serowe, cytrynian sodu. Zawiera 2% lub mniej: sól, kwas cytrynowy, fosforan sodu, kwas sorbowy (środek konserwujący), kwas mlekowy, kwas octowy, enzymy, pirofosforanu sodu, naturalny aromat , barwnik, lecytyna sojowa.
Anecia





Dołączył: 07 Lip 2010
Posty: 385

Post2013-11-05, 09:53    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
Gdy byliśmy w fabryce bułek dla polskiego McDonald's, skład bułki przedstawiał się następująco: mąka, drożdże, woda, olej rzepakowy, cukier, sól oraz emulgatory.

Amerykanie mają nieco dłuższą listę:

Mąka wzbogacona (bielona mąka pszenna, mąka jęczmienna, niacyna, zredukowane żelazo, monoazotan tiaminy, ryboflawina, kwas foliowy), woda, syrop kukurydziany o dużej zawartości fruktozy i / lub cukier, drożdże, olej sojowy i / lub olej rzepakowy. Zawiera 2% lub mniej: Sól, gluten pszenny, siarczan wapnia, węglan wapnia, siarczan amonu, chlorek amonu, (jeden lub więcej z następujących składników: stearoilom­le­czan sodu, DATEM, kwas askorbinowy, azodikarbo­na­mid, mono i diglicerydy, monoglicerydy, etoksylowane fosforan wapnia, enzymy, guma guar, nadtlenek wapnia), kwas sorbowy, propionian wapnia i / lub propionian sodu (środki konserwujące), lecytyna sojowa, nasiona sezamu.
porczyk





Dołączył: 06 Mar 2013
Posty: 248

Post2013-11-11, 14:00    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
Przecież tam jest absolutnie cała tablica mendelejewa... nie dziwne, że później to może leżeć i leżeć i nic się z tym nie dzieje
posiak





Dołączył: 21 Lis 2012
Posty: 213

Post2013-11-11, 15:29    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
Do polecenia!

Ryż z kalafiora…
Posted on 20 września 2013 16:49 by Dariusz Ciszewski Comment

Brzmi abstrakcyjnie? To chyba najlepszy powód, żeby spróbować Wink
Szczególnie, gdy próbujesz ograniczać kalorie, a nie lubisz się głodzić.
Fantastyczny w smaku, niezwykle zdrowy i łatwy do przyrządzenia.



Składniki:



1 średni kalafior
1 średnia cebula
1 łyżeczka oleju kokosowego
2 szczypty tymianku
łyżeczka soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kalafior myjemy, odcinamy liście i twarde części.
Różyczki kalafiora wrzucamy do blendera.
Miksujemy bardzo krótko – tak żeby otrzymać wielkość ryżu.
Cebulę obieramy i kroimy bardzo drobno.
Skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie straciła jasnego koloru.
Rozgrzewamy olej na patelni i podsmażamy cebulę przez kilka minut.
Dodajemy zmiksowany kalafior.
Smażymy na małym ogniu 10-15 minut intensywnie mieszając.

Ryż z kalafiora

Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i serwujemy jak tradycyjny ryż.
Strona główna forum » Plotkary » PRZEPIS DNIA!
Skocz do:  
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22  Następny

Recepcja
Login:
Hasło:
Pamiętaj mnie
Brak konta? Zarejestruj się!

Filtry do Twojego samochodu można znaleźć na topczescizamienne.pl