Strona główna forum » Plotkary » PRZEPIS DNIA!

PRZEPIS DNIA!

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 18, 19, 20, 21, 22  Następny
Autor Wiadomość
julia





Dołączył: 20 Lis 2012
Posty: 461

Post2013-11-11, 19:50    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
Ryż z kalafiora... brzmi to przynajmniej dziwnie. Czy można ten smak do czegokolwiek porównać?
Reklamy
Evik_wawa





Dołączył: 15 Kwi 2010
Posty: 3776

Post2013-12-08, 11:52    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
Ja robię puree z kalafiora, zamiast ziemniaków Smile, tylko miksuję i dodaję łyżkę jogurtu, łyżeczkę oliwy, sól, pieprz cayenne Smile.
Evik_wawa





Dołączył: 15 Kwi 2010
Posty: 3776

Post2013-12-08, 11:54    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
Pierniczkowo Smile
Pierwsza partia już jest, kolejne czekają Smile

Przepis z kwestiasmaku.com:

Składniki, około 40 sztuk:
• 2 szklanki mąki
• 2 łyżki miodu
• 3/4 szklanki cukru
• 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
• 1/2 torebki przyprawy piernikowej
• 1 łyżka masła
• 1 średnie jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania)
• około 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka

Przygotowanie:

Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać (najlepiej nożem). Ciągle siekając, dodawać kolejno cukier, sodę, przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie - masło i jedno jajko.
Dolewając stopniowo (po 1 łyżce) mleka zagniatać ręką ciasto aż będzie średnio twarde i gęste, przypominające ciasto kruche (zapewne nie wykorzystamy całego mleka, bo masa byłaby za rzadka). Dokładnie wyrabiać ręką, aż będzie gładkie, przez około 10 minut.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm. Foremkami wykrajać z ciasta pierniczki, złączyć resztki ciasta w kulkę, ponownie rozwałkować i wyciąć pierniczki. Smarować rozmąconym jajkiem i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 - 3 cm od siebie (pierniczki urosną).
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika pierniczki będą miękkie. Twarde pierniczki przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 1-4 tygodnie.
Dekorować przed podaniem, najlepiej jak już będą miękkie. Do dekoracji można użyć samego lukru lub lukru wymieszanego z barwnikiem spożywczym. Zamiast barwnika spożywczego można użyć soku z granatu lub z buraka. Pierniczki można dekorować roztopioną czekoladą i maczać w posypce cukrowej lub w wiórkach kokosowych.

pierniczki 01.jpg
 Opis:  
 Rozmiar:  69.31 KB
 Odsłon:  2516 raz(y)

pierniczki 01.jpg

pierniczki 02.jpg
 Opis:  
 Rozmiar:  105.64 KB
 Odsłon:  2818 raz(y)

pierniczki 02.jpg

Marwarri


Toyota
Camry

Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 355

Post2013-12-10, 12:49    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
hmmm a może pierniczkowe....
Evik_wawa





Dołączył: 15 Kwi 2010
Posty: 3776

Post2013-12-10, 13:43    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
haha Wink, choinka tylko dla dorosłych Smile
mamcia


Audi
Allroad

Dołączył: 30 Cze 2010
Posty: 970
Miasto: Grudziądz

Post2013-12-12, 10:57    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
A gdzie takie śnieżynki można dostać do dekoracji? Dr. Oetker?
Evik_wawa





Dołączył: 15 Kwi 2010
Posty: 3776

Post2013-12-12, 21:45    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
Mamcia, i lukier i wszystkie inne dekoracje Doktor, ale np posypki kuleczkowe czy takie "kreseczki" są tańsze u Delecty.
Dzisiaj w teskaczu nie było żadnego lukru poza żółtym i ani jednego rodzaju dekoracji... Co mnie zmroziło, bo na niedzielę zaplanowałam akcję "Praska fabryka pierniczków" ... i ma przyjść w sumie ok. 10 osób, i poza składnikami na ciasto i foremkami, nie mam żadnych dekoracji... ZGROZA!
Nie sądziłam, że to takie popularne, w sobotę obejdę wszystkie sklepy, które w ciągu dnia napotkam Wink. Zamówiłam nowe foremki, i mimo, że moja poczta jest czynna 7 dni w tyg. to nie wiem czy dotrą na czas... a są naprawę piękne wzory Smile
VervaRacing





Dołączył: 12 Maj 2010
Posty: 476
Miasto: Bielsko-Biała

Post2013-12-13, 21:38    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
Bardzo duży wybór mają w Auchan, ale niestety mam go na drugim końcu miasta i to już nie lada wyprawa a co dopiero w weekend. Będzie się trzeba w poniedziałkowy poranek wybrać po dostawie akurat Wink
posiak





Dołączył: 21 Lis 2012
Posty: 213

Post2014-01-20, 12:28    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
Rafaello z kaszy manny - SKŁADNIKI:

1 szklanka mleka
1/2 szklanki mleczka kokosowego
7 łyżek kaszy manny
2 łyżki miodu
1 łyżka cukru
2 łyżki masła
1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
5 dag migdałów
wiórki kokosowe
Migdały sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki. Mleko naturalne i kokosowe, wlać do garnka, dodać masło, cukier i miód, zagotować. Ciągle mieszając wsypać kaszę mannę, gotować przez kilka minut. Następnie dodać aromat, ( w razie potrzeby dosłodzić) wymieszać, odłożyć do ostudzenia. Z chłodnej masy formować kulki wciskając do środka migdał, obtaczać w wiórkach kokosowych, włożyć do lodówki i dokładnie schłodzić.



PYCHA!!
Marvel


BMW
E39/E60

Dołączył: 15 Sty 2014
Posty: 75
Miasto: Warszawa/Bełchatów

Post2014-01-20, 15:52    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
Mojej modyfikacji Very Happy

Karmazyn w sosie pomarańczowo - maślanym

Karmazyn:

2 tuszki karmazyna
sól
pieprz
ostra/słodka papryka
oliwa
pomarańcz w plastrach
czosnek
pietruszka
masło klarowane

Sos pomarańczowo - maślany:

1 duża pomarańcza
2 łyżki oliwy
sok pomarańczowy z w/w pomarańczy
2 ząbki czosnku
papryka ostra
2 łyżeczki masła

- rybę musimy dokładnie umyć, usunąć wszystkie nieczystości, łuski i płetwy.
- każdą tuszkę osuszamy i nacinamy jak na zdjęciu tworząc kieszenie z obu stron. Do miseczki wlewamy 2 do 3 łyżek oliwy, dodajemy do niej sól pieprz i paprykę ostrą/chili (wg uznania). Gotową konsystencją smarujemy całą rybę (z dwóch stron + środek + wnętrze kieszeni)


- do każdej kieszeni wkładamy: czosnek (połowa zmiażdżonego ząbka), płaską łyżeczkę masła klarowanego, szczypta soli, pieprzu, pietruszkę. Obracamy rybę i powtarzamy całą operację



- do naczynia żaroodpornego skrobiemy masło klarowane i układamy na nim rybkę, gdy rybka jest już w pojemniku, wierzch lekko posypujemy słodką papryką. Układamy plastry pomarańcza.



- pieczemy w temperaturze 180 C przez 20-30 minut
- 10 min przed końcem pieczenia wyciągamy pojemniki i nakładamy na rybę gotowy sos pomarańczowy ( przepis poniżej)


Sos pomarańczowo - maślany

- na rozgrzaną patelnię wkładamy miąższ (bez błon i skórek) z pomarańczy, oliwę i sok z pomarańczy
- dodajemy przekrojone i zmiażdżone ząbki czosnku oraz paprykę ostrą
-gdy wszystko zaczyna wrzeć, dodajemy masło
- kiedy masło się rozpuści i połączy z sosem wyłączamy gaz

Sosem polewamy upieczone karmazyny


-ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze przez 10 min.


Smacznego Dziewczynki Very Happy Dodam, że moja Teściowa zjadła 2 sztuki Razz
KasiaKatarzyna





Dołączył: 20 Mar 2010
Posty: 4242
Miasto: Gdańsk

Post2014-01-20, 16:01    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
Jestem rybołasuchem! ( chyba to uwarunkowania geograficzne Very Happy )i wciągnęłabym od razu Smile
Magda





Dołączył: 06 Lut 2013
Posty: 570

Post2014-01-24, 13:40    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
Marvel - jak teściowa zjadła dwie sztuki, to już więcej nie musisz zachwalać. Moja to zawsze unika sytuacji, gdy musi zjeść coś co ja ugotuję.
Nigdy nie jadłam karmazyna? Do czego byś go porównała w smaku?
Anecia





Dołączył: 07 Lip 2010
Posty: 385

Post2014-01-24, 17:03    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
Ja nigdy chyba karmazyna nawet nie widziałam w sklepie Very Happy


Genialny patent dla mających mało miejsca Smile
KasiaKatarzyna





Dołączył: 20 Mar 2010
Posty: 4242
Miasto: Gdańsk

Post2014-01-26, 10:54    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
Czysty geniusz!! Very Happy
SoRichSoPretty





Dołączył: 05 Lis 2010
Posty: 717

Post2014-03-10, 20:47    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem


CUKIER RÓŻANY

Potrzebujemy:

-1 garść płatków róży
-1 szklanka cukru

Sposób przygotowania:

Płatki róży oczyszczamy z pyłków.
Następnie płatki rozcieramy w blenderze.
Dodajemy do cukru i dokładnie łączymy w blenderze składniki.
Gdy cukier się zabarwi przekładamy na tacę, przykrywamy bawełnianą ściereczką
i zostawiamy do wyschnięcia na ok. 2 dni.
Strona główna forum » Plotkary » PRZEPIS DNIA!
Skocz do:  
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 18, 19, 20, 21, 22  Następny

Recepcja
Login:
Hasło:
Pamiętaj mnie
Brak konta? Zarejestruj się!