Autor |
Wiadomość |
julia
Dołączył: 20 Lis 2012
Posty: 461
|
2013-11-11, 19:50 PRZEPIS DNIA! |
|
Ryż z kalafiora... brzmi to przynajmniej dziwnie. Czy można ten smak do czegokolwiek porównać?
|
|
|
|
Reklamy
|
|
Evik_wawa
Dołączył: 15 Kwi 2010
Posty: 3776
|
2013-12-08, 11:52 PRZEPIS DNIA! |
|
Ja robię puree z kalafiora, zamiast ziemniaków , tylko miksuję i dodaję łyżkę jogurtu, łyżeczkę oliwy, sól, pieprz cayenne .
|
|
|
|
Evik_wawa
Dołączył: 15 Kwi 2010
Posty: 3776
|
2013-12-08, 11:54 PRZEPIS DNIA! |
|
Pierniczkowo
Pierwsza partia już jest, kolejne czekają
Przepis z kwestiasmaku.com:
Składniki, około 40 sztuk:
• 2 szklanki mąki
• 2 łyżki miodu
• 3/4 szklanki cukru
• 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
• 1/2 torebki przyprawy piernikowej
• 1 łyżka masła
• 1 średnie jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania)
• około 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka
Przygotowanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać (najlepiej nożem). Ciągle siekając, dodawać kolejno cukier, sodę, przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie - masło i jedno jajko.
Dolewając stopniowo (po 1 łyżce) mleka zagniatać ręką ciasto aż będzie średnio twarde i gęste, przypominające ciasto kruche (zapewne nie wykorzystamy całego mleka, bo masa byłaby za rzadka). Dokładnie wyrabiać ręką, aż będzie gładkie, przez około 10 minut.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm. Foremkami wykrajać z ciasta pierniczki, złączyć resztki ciasta w kulkę, ponownie rozwałkować i wyciąć pierniczki. Smarować rozmąconym jajkiem i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 - 3 cm od siebie (pierniczki urosną).
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika pierniczki będą miękkie. Twarde pierniczki przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 1-4 tygodnie.
Dekorować przed podaniem, najlepiej jak już będą miękkie. Do dekoracji można użyć samego lukru lub lukru wymieszanego z barwnikiem spożywczym. Zamiast barwnika spożywczego można użyć soku z granatu lub z buraka. Pierniczki można dekorować roztopioną czekoladą i maczać w posypce cukrowej lub w wiórkach kokosowych.
Opis: |
|
Rozmiar: |
69.31 KB |
Odsłon: |
2516 raz(y) |
|
Opis: |
|
Rozmiar: |
105.64 KB |
Odsłon: |
2818 raz(y) |
|
|
|
|
|
Marwarri
Toyota
Camry
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 355
|
|
|
|
Evik_wawa
Dołączył: 15 Kwi 2010
Posty: 3776
|
|
|
|
mamcia
Audi
Allroad
Dołączył: 30 Cze 2010
Posty: 970
Miasto: Grudziądz
|
2013-12-12, 10:57 PRZEPIS DNIA! |
|
A gdzie takie śnieżynki można dostać do dekoracji? Dr. Oetker?
|
|
|
|
Evik_wawa
Dołączył: 15 Kwi 2010
Posty: 3776
|
2013-12-12, 21:45 PRZEPIS DNIA! |
|
Mamcia, i lukier i wszystkie inne dekoracje Doktor, ale np posypki kuleczkowe czy takie "kreseczki" są tańsze u Delecty.
Dzisiaj w teskaczu nie było żadnego lukru poza żółtym i ani jednego rodzaju dekoracji... Co mnie zmroziło, bo na niedzielę zaplanowałam akcję "Praska fabryka pierniczków" ... i ma przyjść w sumie ok. 10 osób, i poza składnikami na ciasto i foremkami, nie mam żadnych dekoracji... ZGROZA!
Nie sądziłam, że to takie popularne, w sobotę obejdę wszystkie sklepy, które w ciągu dnia napotkam . Zamówiłam nowe foremki, i mimo, że moja poczta jest czynna 7 dni w tyg. to nie wiem czy dotrą na czas... a są naprawę piękne wzory
|
|
|
|
VervaRacing
Dołączył: 12 Maj 2010
Posty: 476
Miasto: Bielsko-Biała
|
|
|
|
posiak
Dołączył: 21 Lis 2012
Posty: 213
|
2014-01-20, 12:28 PRZEPIS DNIA! |
|
Rafaello z kaszy manny - SKŁADNIKI:
1 szklanka mleka
1/2 szklanki mleczka kokosowego
7 łyżek kaszy manny
2 łyżki miodu
1 łyżka cukru
2 łyżki masła
1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
5 dag migdałów
wiórki kokosowe
Migdały sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki. Mleko naturalne i kokosowe, wlać do garnka, dodać masło, cukier i miód, zagotować. Ciągle mieszając wsypać kaszę mannę, gotować przez kilka minut. Następnie dodać aromat, ( w razie potrzeby dosłodzić) wymieszać, odłożyć do ostudzenia. Z chłodnej masy formować kulki wciskając do środka migdał, obtaczać w wiórkach kokosowych, włożyć do lodówki i dokładnie schłodzić.
PYCHA!!
|
|
|
|
Marvel
BMW
E39/E60
Dołączył: 15 Sty 2014
Posty: 75
Miasto: Warszawa/Bełchatów
|
2014-01-20, 15:52 PRZEPIS DNIA! |
|
Mojej modyfikacji
Karmazyn w sosie pomarańczowo - maślanym
Karmazyn:
2 tuszki karmazyna
sól
pieprz
ostra/słodka papryka
oliwa
pomarańcz w plastrach
czosnek
pietruszka
masło klarowane
Sos pomarańczowo - maślany:
1 duża pomarańcza
2 łyżki oliwy
sok pomarańczowy z w/w pomarańczy
2 ząbki czosnku
papryka ostra
2 łyżeczki masła
- rybę musimy dokładnie umyć, usunąć wszystkie nieczystości, łuski i płetwy.
- każdą tuszkę osuszamy i nacinamy jak na zdjęciu tworząc kieszenie z obu stron. Do miseczki wlewamy 2 do 3 łyżek oliwy, dodajemy do niej sól pieprz i paprykę ostrą/chili (wg uznania). Gotową konsystencją smarujemy całą rybę (z dwóch stron + środek + wnętrze kieszeni)
- do każdej kieszeni wkładamy: czosnek (połowa zmiażdżonego ząbka), płaską łyżeczkę masła klarowanego, szczypta soli, pieprzu, pietruszkę. Obracamy rybę i powtarzamy całą operację
- do naczynia żaroodpornego skrobiemy masło klarowane i układamy na nim rybkę, gdy rybka jest już w pojemniku, wierzch lekko posypujemy słodką papryką. Układamy plastry pomarańcza.
- pieczemy w temperaturze 180 C przez 20-30 minut
- 10 min przed końcem pieczenia wyciągamy pojemniki i nakładamy na rybę gotowy sos pomarańczowy ( przepis poniżej)
Sos pomarańczowo - maślany
- na rozgrzaną patelnię wkładamy miąższ (bez błon i skórek) z pomarańczy, oliwę i sok z pomarańczy
- dodajemy przekrojone i zmiażdżone ząbki czosnku oraz paprykę ostrą
-gdy wszystko zaczyna wrzeć, dodajemy masło
- kiedy masło się rozpuści i połączy z sosem wyłączamy gaz
Sosem polewamy upieczone karmazyny
-ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze przez 10 min.
Smacznego Dziewczynki Dodam, że moja Teściowa zjadła 2 sztuki
|
|
|
|
KasiaKatarzyna
Dołączył: 20 Mar 2010
Posty: 4242
Miasto: Gdańsk
|
|
|
|
Magda
Dołączył: 06 Lut 2013
Posty: 570
|
2014-01-24, 13:40 PRZEPIS DNIA! |
|
Marvel - jak teściowa zjadła dwie sztuki, to już więcej nie musisz zachwalać. Moja to zawsze unika sytuacji, gdy musi zjeść coś co ja ugotuję.
Nigdy nie jadłam karmazyna? Do czego byś go porównała w smaku?
|
|
|
|
Anecia
Dołączył: 07 Lip 2010
Posty: 385
|
|
|
|
KasiaKatarzyna
Dołączył: 20 Mar 2010
Posty: 4242
Miasto: Gdańsk
|
|
|
|
SoRichSoPretty
Dołączył: 05 Lis 2010
Posty: 717
|
2014-03-10, 20:47 PRZEPIS DNIA! |
|
CUKIER RÓŻANY
Potrzebujemy:
-1 garść płatków róży
-1 szklanka cukru
Sposób przygotowania:
Płatki róży oczyszczamy z pyłków.
Następnie płatki rozcieramy w blenderze.
Dodajemy do cukru i dokładnie łączymy w blenderze składniki.
Gdy cukier się zabarwi przekładamy na tacę, przykrywamy bawełnianą ściereczką
i zostawiamy do wyschnięcia na ok. 2 dni.
|
|
|
|