Strona główna forum » Plotkary » PRZEPIS DNIA!

PRZEPIS DNIA!

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 19, 20, 21, 22  Następny
Autor Wiadomość
Evik_wawa





Dołączył: 15 Kwi 2010
Posty: 3795

Post2014-03-18, 14:52    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
Oooo Wink
nie wpadłabym na takie połączenie Smile.

Ja ostatnio mam fazę na kuchnię azjatycką Smile.
W związku ze zrzucaniem zbędnego co nie co, znalazłam dietetyczną wersję moich ulubionych sajgonek - sajgonki z piekarnika Smile.
Przepis pochodzi z mojdietetyk.pl.

Cytat:
Przepis na 2 duże porcje, 1 porcja: 500kcal

400 g Warzywa na patelnię z przyprawą orientalną Hortex (lub inna mrożona chińska mieszanka warzyw)
200 g Mięso z piersi kurczaka bez skóry
100 g Makaron sojowy
50 g Papier ryżowy
10 g Oliwa z oliwek (łyżka)
20 g Sos sojowy (2 łyżki)
20 g Koncentrat pomidorowy 30% (2 płaskie łyżki)
20 g Miód pszczeli (2 płaskie łyżki)
Świeża kolendra (ewentualnie natka pietruszki), słodka papryka

Przygotować farsz: mięso kroimy w drobne paseczki, przyprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na połowie oliwy. Dodajemy warzywa i smażymy aż warzywa zmiękną, dodajemy przyprawę. Makaron przyrządzamy według przepisu na opakowaniu i mieszamy z mięsem i warzywami.

Na płaski talerz nalewamy ciepłej wody. W wodzie zamaczamy po jednym płacie papieru ryżowego żeby zmiękł, układamy na nim farsz, zawijamy najpierw jeden brzeg (ten najbliższej nas), następnie zawijamy na zakładkę brzeg lewy i prawy i zwijamy rulon do końca. Jeśli płaty są nieduże (w sklepach dostępne są różne rozmiary) można użyć 2 płatów na jedną sajgonkę. Sajgonki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy pędzelkiem odrobiną oliwy i zapiekamy w temperaturze 200stopni około 15minut aż będą złociste.

Przygotowujemy sos: mieszamy sos sojowy z koncentratem i miodem, przyprawiamy słodką papryką i dodajemy posiekaną kolendrę.

Sajgonki podajemy gorące, zjadamy maczając w sosie.


sajgonki z piekarnika.jpg
 Opis:  
 Rozmiar:  85.82 KB
 Odsłon:  2000 raz(y)

sajgonki  z piekarnika.jpg

Reklamy
KasiaKatarzyna





Dołączył: 20 Mar 2010
Posty: 4271
Miasto: Gdańsk

Post2014-04-21, 20:10    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
Czasami mam wrażenie, że fotografia kulinarna powinna mieć swoją odrębną działkę w kulturze. Zdjęcia, które można oglądać w książkach kucharskich sprawiają że jestem na maksa głodna, o blogach już nie wspominając...bo co powiedzieć na takiego pięknego flaminga?

Fakt, że pewnie za bardzo tym się najeść nie da...no ale!
Evik_wawa





Dołączył: 15 Kwi 2010
Posty: 3795

Post2014-06-18, 12:23    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
Cudowny ten flaming <3

Z bloga: dziecijadza.com - świetne pomysły Smile)))



Marsjańskie pomidory z kuskus


Składniki:

3 pomidory
3 łyżki kaszy kuskus
2 łyżki kukurydzy konserwowej
30 g cienkich kabanosów
1 kawałek selera naciowego
2 łyżki majonezu Delikatny Winiary
10 g kiełków rzodkiewki
sól i pieprz czosnkowy

Kaszę zalać gorącą wodą i odstawić, aż spęcznieje. W tym czasie pokroić seler w drobne paseczki, a połowę kabanosa w mini plasterki. W pomidorach odkroić wierzch, a następnie je wydrążyć. Kaszę wymieszać z selerem, kabanosem, kukurydzą i majonezem, doprawić sola oraz pierzem. Gotowy farsz przełożyć do pomidorów, posypać kiełkami rzodkiewki i dorobić wystające czułki z pozostałej części kabanosa.



Panna Spaghetti napoli Wink

Składniki:
3 gniazdka wstążki Lubella
1 czerwona papryka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka masła klarowanego
500 g mielonej łopatki
1 jajko
4 łyżki bułki tartej
4 łyżki oleju rzepakowego
1 cukinia
sól, pieprz czarny, ząbek czosnku, słodka papryka, pieprz czosnkowy

Do zmielonej łopatki dodać jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, rozgnieciony czosnek i paprykę. Wszystko dokładnie wymieszać, aby składniki się połączyły, a następnie formować średniej wielkości klopsiki. Na rozgrzanym oleju usmażyć je z obu stron, następnie odsączyć z tłuszczu wykładając na papierowy ręcznik.
Makaron ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Na patelni rozpuścić klarowane masło, dodać paprykę pokrojoną w mini kosteczkę, koncentrat pomidorowy i makaron. Wszystko doprawić solą i pieprzem czosnkowym. Również na maśle usmażyć pokrojona w grube plastry i lekko posoloną cukinię. Na talerzyki wykładać kolejno klopsika, makaron, cukinie, a na koniec danie udekorować.





Miodowo – bananowe tygryski

Składniki:
1 jajko
2 łyżki miodu
2 banany
2/3 szklanki mąki
2/3 szklanki mleka
1 szczypta soli
masło klarowane do smażenia

Jajko roztrzepać z solą i miodem, dodać mleko i mąkę. Ciasto na placuszki powinno być dość gęste. Dodać pokrojone w małe kawałki banany i wymieszać. Smażyć na klarowanym maśle z obu stron. Udekorować plasterkami banana i mini cukierkami oraz czekoladą.
KasiaKatarzyna





Dołączył: 20 Mar 2010
Posty: 4271
Miasto: Gdańsk

Post2014-06-18, 19:02    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
Miodowo-bananowe tygryski mnie powalają Very Happy
Evik_wawa





Dołączył: 15 Kwi 2010
Posty: 3795

Post2014-07-18, 09:19    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
I moje ukochane placki z cukinii w wersji FIT Smile

Składniki, 2 - 3 porcje (około 20 małych placuszków):
• 1 cukinia (około 300 g)
• sól i pieprz
• 1 jajko
• 30 g mąki pełnoziarnistej lub orkiszowej
• oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski, wymieszać ze szczyptą soli, a następnie z roztrzepanym jajkiem. Wymieszać z cukinią, startą na tarce o grubych oczkach. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Rozgrzać patelnię z 1 łyżką oliwy z oliwek. Nakładać po łyżce masy i smażyć placuszki z jednej strony na średnio małym ogniu, przez około 2 - 3 minuty. Gdy będą ładnie zrumienione, przewrócić je na drugą stronę i smażyć jeszcze przez około 1 - 2 minuty. Smażyć kolejną partię podobnie jak powyżej.

Do tego sosik jogurtowo-czosnkowy Smile

Aby na talerzu było zdrowo, to dla zbilansowania węglowodanów - 150 gram pierś z indyka Smile

Placuszki z cukinii.jpg
 Opis:  
 Rozmiar:  40.94 KB
 Odsłon:  1900 raz(y)

Placuszki z cukinii.jpg

KasiaKatarzyna





Dołączył: 20 Mar 2010
Posty: 4271
Miasto: Gdańsk

Post2014-08-18, 15:02    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
U mnie dziś na talerzu elegancki łosoś z suszonymi pomidorami i pieczonymi ziemniakami Smile Jutro kurczak na różowo.
Evik_wawa





Dołączył: 15 Kwi 2010
Posty: 3795

Post2014-08-19, 14:42    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
KasiaKatarzyna napisał:
U mnie dziś na talerzu elegancki łosoś z suszonymi pomidorami i pieczonymi ziemniakami Smile


Smile U mnie pieczony łosoś w sezamie z pieczonymi pomidorkami i fasolką Very Happy

A buraczki uwielbiam - także skuszę się chyba Very Happy

osoś.jpg
 Opis:  
 Rozmiar:  101.4 KB
 Odsłon:  1724 raz(y)

osoś.jpg

KasiaKatarzyna





Dołączył: 20 Mar 2010
Posty: 4271
Miasto: Gdańsk

Post2014-08-19, 20:30    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
Evik_wawa napisał:
KasiaKatarzyna napisał:
U mnie dziś na talerzu elegancki łosoś z suszonymi pomidorami i pieczonymi ziemniakami Smile


Smile U mnie pieczony łosoś w sezamie z pieczonymi pomidorkami i fasolką Very Happy

A buraczki uwielbiam - także skuszę się chyba Very Happy


Polecam polecam bo bajecznie prosty a jednak inaczej i pysznie Smile

A co ty tam masz? Very Happy
Evik_wawa





Dołączył: 15 Kwi 2010
Posty: 3795

Post2014-08-20, 08:23    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
Kasia , tak jak napisałam Smile)) pieczony łosoś z sezamem i do tego pieczone pomidorki i fasolka Smile

A dzisiaj to dopiero mam lanczboksy Smile
1. 150 g piersi z indyka + sałata, pomidorki koktajlowe i oliwki czarne.
2. 130 g tuńczyka w sosie własnym + jajko na twardo + ogórek kwaszony + kiełki rzodkiewki + oliwki czarne (jakąś mam oliwkoczarnofazę Very Happy )+ natka pietruszki
3. 2 roladki z łososia i cukinii z serkiem light, ogórkiem i koperkiem.

lanczboksy.jpg
 Opis:  
 Rozmiar:  63.56 KB
 Odsłon:  1796 raz(y)

lanczboksy.jpg

mamcia


Audi
Allroad

Dołączył: 30 Cze 2010
Posty: 974
Miasto: Grudziądz

Post2014-08-20, 18:26    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
To jest dopiero sumienność Smile Podziwiam!!
A od siebie polecam przetestowany też z kotleta przepis na indyka w cytrynach
Cytat:
Przygotowując obiad dla mojej rodziny lubię ich zaskakiwać. Indyk w cytrynach to proste danie o nietuzinkowym smaku, mięso jest nasycone cytrynowym aromatem, w dodatku dla wzmocnienia smaku do marynaty dodaję kakao. To sprawia, że aromatyczny sos jest jeszcze lepszy.

Indyk lub Kurczak w cytrynach to fajny pomysł na obiad rodzinny, kurczak przygotowany w ten sposób na pewno będzie Wam smakować.

Składniki
500 g udźca z indyka
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
1 łyżeczka imbiru
3 nitki szafranu
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka cynamonu
1,5 łyżki miodu
1-2 łyżeczki kakao
50 g rodzynek
1 cytryna


KROK 1
Czosnek siekam drobno, dodaję do miski, wsypuję przyprawy, wlewam olej, miód, dosypuję kakao i mieszam.
Przepis na indyka
KROK 2
Udziec indyka kroję na mniejsze kawałki, takie kęsy. Dodaję do mięsa, wrzucam rodzynki, mieszam i odstawiam na 30 minut.
Przepis na indyka
KROK 3
Układam w naczyniu żaroodpornym naprzemiennie z kawałkami cytryn (pokrojone na ósemki, cytryny należy wyszorować wcześniej lub kupić eco). Dolewam ok 50 ml wody i wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piekę ok. 40 minut. Smacznego.
SoRichSoPretty





Dołączył: 05 Lis 2010
Posty: 719

Post2014-08-27, 12:39    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
Zupełnie nie wygląda to jak ryba!
Może udałoby się to przemycić mojemu lubemu, który za nic w świecie nie daje sobie wcisnąć ryby w takim "konwencjonalnym" wydaniu. Muszę spróbować
Evik_wawa





Dołączył: 15 Kwi 2010
Posty: 3795

Post2014-12-12, 11:34    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
I znów Święta Smile))

wiąteczne inspiracje 01.jpg
 Opis:  
 Rozmiar:  75.7 KB
 Odsłon:  1658 raz(y)

wiąteczne inspiracje 01.jpg

wiąteczne inspiracje 02.jpg
 Opis:  
 Rozmiar:  47.41 KB
 Odsłon:  1585 raz(y)

wiąteczne inspiracje 02.jpg

wiąteczne inspiracje 03.jpg
 Opis:  
 Rozmiar:  100.31 KB
 Odsłon:  1620 raz(y)

wiąteczne inspiracje 03.jpg

wiąteczne inspiracje 04.jpg
 Opis:  
 Rozmiar:  64.26 KB
 Odsłon:  1632 raz(y)

wiąteczne inspiracje 04.jpg

Magda





Dołączył: 06 Lut 2013
Posty: 574

Post2015-03-24, 14:08    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
Świątecznie Smile












valgore
Gość







Post2018-05-29, 05:46    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068
of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068
of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068
of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068
of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068
of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068
of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068
of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068
of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068
of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068
of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068
of6068of6068
valgore
Gość







Post2018-05-29, 05:46    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068
of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068
of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068
of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068
of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068
of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068
of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068
of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068
of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068
of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068
of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068of6068
of6068of6068
Strona główna forum » Plotkary » PRZEPIS DNIA!
Skocz do:  
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 19, 20, 21, 22  Następny

Recepcja
Login:
Hasło:
Pamiętaj mnie
Brak konta? Zarejestruj się!