Autor |
Wiadomość |
lejla
Dołączył: 05 Maj 2010
Posty: 389
|
|
|
|
Reklamy
|
|
Evik_wawa
Dołączył: 15 Kwi 2010
Posty: 3776
|
2012-06-21, 14:10 PRZEPIS DNIA! |
|
Oj, dawno nic się nowego tutaj nie pojawiło  .
Ale teraz jest pora szparagowa! Także gorąco polecam: szparagi zawijane w piersi kurczaka i boczek. Te widoczne na zdjęciu zrobiła moja koleżanka na tzw. babski wieczór, a miałam to szczęście że dostałam jeszcze porcję na wynos. Powiem tak: prawdziwa pychota!
Cytat: | Składniki, 4 porcje:
• 1 pęczek zielonych szparagów (około 16 sztuk)
• 1 pojedyncza pierś kurczaka (około 300 g)
• 8 cienkich plasterków wędzonego boczku (pancetty lub szynki parmeńskiej)*
• 4 krótkie gałązki rozmarynu
• oliwa extra vergine, sól i pieprz
Kremowy sos musztardowy z miodem:
• 1 czubata łyżka musztardy gruboziarnistej
• 1 łyżka miodu
• 6 łyżek śmietanki kremowej 30%
• sól i pieprz
Dodatki: ugotowane młode ziemniaki
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni (grzanie góra i dół). Wymieszać musztardę gruboziarnistą z miodem. Odłożyć 1 łyżkę mieszanki do posmarowania roladek a resztę wymieszać ze śmietanką kremową, doprawić solą i pieprzem.
Szparagi opłukać, odłamać zdrewniałe końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Pierś kurczaka przekroić w poprzek na 2 części, rozbić tłuczkiem na około 1 cm filet, podzielić na 4 części. Kurczaka i szparagi doprawić solą, pieprzem i wysmarować 1 łyżką oliwy extra vergine.
Odkroić skórkę z boczku wraz z częścią tłuszczu i wyciąć twarde "oczka" jeśli takie są. Każdy plasterek roztłuc tłuczkiem lub rozciągnąć końcem noża na dłuższy i cieńszy. Zawinąć po 4 szparagi w kawałek piersi kurczaka a następnie w 2 plasterki boczku, pod boczek wcisnąć rozmaryn i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posmarować odłożoną mieszanką musztardy i miodu wymieszanych z 1 łyżeczką oliwy. Główki przykryć paskiem folii aluminiowej aby się za bardzo nie zrumieniły. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
Na 5 minut przed końcem pieczenia wlać sos musztardowy pomiędzy roladki i zmienić funkcję pieczenia na grill (jeśli taką mamy). Piec do końca przewidzianego czasu aż boczek lekko się zrumieni. Do naczynia ze szparagami włożyć pokrojone ziemniaki i od razu podawać. (przepis pochodzi z bloga kwiestia smaku) |
Opis: |
|
Rozmiar: |
55.44 KB |
Odsłon: |
1840 raz(y) |

|
|
|
|
|
Olcia
Dołączył: 10 Gru 2010
Posty: 680
|
|
|
|
Ameliaa
Honda
Accord
Dołączył: 17 Maj 2010
Posty: 606
Miasto: Kartuzy
|
2012-06-26, 13:49 PRZEPIS DNIA! |
|
Poszukuję przepisu na łosośka, macie jakiś sprawdzony przyznam się bez bicia że będzie to moja pierwsza przygoda z przyrządzaniem ryby
|
|
|
|
Evik_wawa
Dołączył: 15 Kwi 2010
Posty: 3776
|
2012-06-26, 14:42 PRZEPIS DNIA! |
|
Amelia, ubóstwiam łosia  , także mam kilka pomysłów sprawdzonych. Wszystko zależy od tego co Ty lubisz  .
Ostatnio w ramach pozostałości po sushi, do łososia wykorzystałam sos teryiaki (w którym jestem zakochana) i sezam. Sam pomysł na połączenie pieczonego łosia i sosu teryiaki podpatrzyłam w restauracji Sakana Sushi Bar (Moliera, Wwa).
Także w skrócie: pół szklanki sosu teryiaki wymieszany z kilkoma łyżkami cytryny, łyżką miodu, małym ząbkiem czosnku i szczyptą imbiru.
Surowego łososia wysmarować tym sosem, jak marynatą i zostawić w lodówce na jakiś czas, ja trzymałam od śniadania do obiadu  . Wrzuciłam łososia na blaszkę do pieczenia, i do nagrzanego piekarnika ok 180C (z włączoną opcją grillowania).
Po około 6-7 minutach wlałam resztę sosu. Po 10 minutach wyjęłam, na talerz, polałam sosem ciepłym z blaszki i posyłałam sezamem. Normalnie rozpływał się w ustach. Do tego była sałata z pomidorkami koktajlowymi.
Ostatnio zmieniony przez Evik_wawa dnia 2012-11-05, 15:02, w całości zmieniany 1 raz
|
|
|
|
Evik_wawa
Dołączył: 15 Kwi 2010
Posty: 3776
|
|
|
|
Evik_wawa
Dołączył: 15 Kwi 2010
Posty: 3776
|
2012-06-26, 14:45 PRZEPIS DNIA! |
|
Ewentualnie łosoś zapiekany ze szparagami, jak lubisz szparagi  . Cytat: | SKŁADNIKI:
3 duże filety z łososia ze skórką
pęczek szparagów
2 cebulki wiosenne razem ze szczypiorkiem
1 cytryna
sol i biały pieprz do smaku
oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
Łososia posolić,popieprzyć,polac sokiem z połowy cytryny.Odstawić. Szparagi umyć,odciąć grube,twarde końcówki. Dno naczynia żaroodpornego skropić oliwą.Ułożyć filety(skórka do dołu),na filetach poukładać szparagi,szparagi posypać drobniutko pokrojonym szczypiorkiem,wszystko jeszcze raz skropić drugą połówką cytryny i polać oliwą.Naczynie przykryć folią i wstawić do piekarnika i piec do czasu aż szparagi i łosos bedą miękkie(u mnie 180 stopni C).Smacznego:)
|
przepis z gotujmy.pl --> wypróbowałam, w ramach sezonu szparagowego i polecam
|
|
|
|
Olcia
Dołączył: 10 Gru 2010
Posty: 680
|
2012-06-28, 11:35 PRZEPIS DNIA! |
|
Kiedyś robiłam w tortilli wyszło nawet nawet musze poszukać przepisu
|
|
|
|
lejla
Dołączył: 05 Maj 2010
Posty: 389
|
2012-06-29, 10:34 PRZEPIS DNIA! |
|
Łosoś w tortilli brzmi ciekawie!
|
|
|
|
Kama27
Citroen C3
Dołączył: 17 Cze 2011
Posty: 669
|
|
|
|
Evik_wawa
Dołączył: 15 Kwi 2010
Posty: 3776
|
2012-07-17, 14:02 PRZEPIS DNIA! |
|
Kocham cukinie i bakłażany  . A oto dowód - zapiekane z warzywami i odrobiną sera  .
Pyszna jest również wersja z farszem mięsnym.
A tutaj do warzyw dodałam trochę mojego ukochanego czerwonego pesto i wyszło obłędne!
Opis: |
|
Rozmiar: |
453.34 KB |
Odsłon: |
1772 raz(y) |

|
|
|
|
|
Olcia
Dołączył: 10 Gru 2010
Posty: 680
|
|
|
|
Kama27
Citroen C3
Dołączył: 17 Cze 2011
Posty: 669
|
|
|
|
Evik_wawa
Dołączył: 15 Kwi 2010
Posty: 3776
|
2012-07-20, 07:35 PRZEPIS DNIA! |
|
Olcia - myślałam nad tym  . Na razie gromadzę zdjęcia, bo one dużo dają, a dopiero od kiedy mam lepszy aparat, to te lepsze się nadają do publikacji  .
Kama - super pomysł, chyba już ze 2 lata nie robiłam placków z cukinii!  . Zrobię w ten weekend i wrzucę  .
|
|
|
|
Kama27
Citroen C3
Dołączył: 17 Cze 2011
Posty: 669
|
|
|
|