Strona główna forum » Plotkary » PRZEPIS DNIA!

PRZEPIS DNIA!

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4 ... 19, 20, 21  Następny
Autor Wiadomość
lejla





Dołączył: 05 Maj 2010
Posty: 390

Post2012-04-15, 13:46    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
akurat jestem po obiedzie i taki deserek wciągnełabym raz dwa Very Happy
Reklamy
Evik_wawa





Dołączył: 15 Kwi 2010
Posty: 3795

Post2012-06-21, 14:10    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
Oj, dawno nic się nowego tutaj nie pojawiło Very Happy.
Ale teraz jest pora szparagowa! Także gorąco polecam: szparagi zawijane w piersi kurczaka i boczek. Te widoczne na zdjęciu zrobiła moja koleżanka na tzw. babski wieczór, a miałam to szczęście że dostałam jeszcze porcję na wynos. Powiem tak: prawdziwa pychota!

Cytat:
Składniki, 4 porcje:

• 1 pęczek zielonych szparagów (około 16 sztuk)
• 1 pojedyncza pierś kurczaka (około 300 g)
• 8 cienkich plasterków wędzonego boczku (pancetty lub szynki parmeńskiej)*
• 4 krótkie gałązki rozmarynu
• oliwa extra vergine, sól i pieprz

Kremowy sos musztardowy z miodem:

• 1 czubata łyżka musztardy gruboziarnistej
• 1 łyżka miodu
• 6 łyżek śmietanki kremowej 30%
• sól i pieprz

Dodatki: ugotowane młode ziemniaki

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni (grzanie góra i dół). Wymieszać musztardę gruboziarnistą z miodem. Odłożyć 1 łyżkę mieszanki do posmarowania roladek a resztę wymieszać ze śmietanką kremową, doprawić solą i pieprzem.
Szparagi opłukać, odłamać zdrewniałe końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Pierś kurczaka przekroić w poprzek na 2 części, rozbić tłuczkiem na około 1 cm filet, podzielić na 4 części. Kurczaka i szparagi doprawić solą, pieprzem i wysmarować 1 łyżką oliwy extra vergine.
Odkroić skórkę z boczku wraz z częścią tłuszczu i wyciąć twarde "oczka" jeśli takie są. Każdy plasterek roztłuc tłuczkiem lub rozciągnąć końcem noża na dłuższy i cieńszy. Zawinąć po 4 szparagi w kawałek piersi kurczaka a następnie w 2 plasterki boczku, pod boczek wcisnąć rozmaryn i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posmarować odłożoną mieszanką musztardy i miodu wymieszanych z 1 łyżeczką oliwy. Główki przykryć paskiem folii aluminiowej aby się za bardzo nie zrumieniły. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
Na 5 minut przed końcem pieczenia wlać sos musztardowy pomiędzy roladki i zmienić funkcję pieczenia na grill (jeśli taką mamy). Piec do końca przewidzianego czasu aż boczek lekko się zrumieni. Do naczynia ze szparagami włożyć pokrojone ziemniaki i od razu podawać. (przepis pochodzi z bloga kwiestia smaku)


Szparagi zawijane w piersi kurczaka.jpg
 Opis:  
 Rozmiar:  55.44 KB
 Odsłon:  1742 raz(y)

Szparagi zawijane w piersi kurczaka.jpg

Olcia





Dołączył: 10 Gru 2010
Posty: 681

Post2012-06-21, 14:45    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
Wyglada pięknie! Szparagi od zawsze i chyba już na zawsze będa mi się kojarzyły z seksem Very Happy
Ameliaa


Honda
Accord

Dołączył: 17 Maj 2010
Posty: 606
Miasto: Kartuzy

Post2012-06-26, 13:49    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
Poszukuję przepisu na łosośka, macie jakiś sprawdzony przyznam się bez bicia że będzie to moja pierwsza przygoda z przyrządzaniem ryby
Evik_wawa





Dołączył: 15 Kwi 2010
Posty: 3795

Post2012-06-26, 14:42    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
Amelia, ubóstwiam łosia Wink, także mam kilka pomysłów sprawdzonych. Wszystko zależy od tego co Ty lubisz Smile.

Ostatnio w ramach pozostałości po sushi, do łososia wykorzystałam sos teryiaki (w którym jestem zakochana) i sezam. Sam pomysł na połączenie pieczonego łosia i sosu teryiaki podpatrzyłam w restauracji Sakana Sushi Bar (Moliera, Wwa).
Także w skrócie: pół szklanki sosu teryiaki wymieszany z kilkoma łyżkami cytryny, łyżką miodu, małym ząbkiem czosnku i szczyptą imbiru.
Surowego łososia wysmarować tym sosem, jak marynatą i zostawić w lodówce na jakiś czas, ja trzymałam od śniadania do obiadu Wink. Wrzuciłam łososia na blaszkę do pieczenia, i do nagrzanego piekarnika ok 180C (z włączoną opcją grillowania).
Po około 6-7 minutach wlałam resztę sosu. Po 10 minutach wyjęłam, na talerz, polałam sosem ciepłym z blaszki i posyłałam sezamem. Normalnie rozpływał się w ustach. Do tego była sałata z pomidorkami koktajlowymi.

Ostatnio zmieniony przez Evik_wawa dnia 2012-11-05, 15:02, w całości zmieniany 1 raz
Evik_wawa





Dołączył: 15 Kwi 2010
Posty: 3795

Post2012-06-26, 14:43    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
Łosoś też super się sprawdza zapiekany w cieście francuskim (bez lub ze szpinakiem). Pychota, ciasto i szpinak z Lidla super się sprawdzają Wink
Evik_wawa





Dołączył: 15 Kwi 2010
Posty: 3795

Post2012-06-26, 14:45    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
Ewentualnie łosoś zapiekany ze szparagami, jak lubisz szparagi Smile.
Cytat:
SKŁADNIKI:

3 duże filety z łososia ze skórką
pęczek szparagów
2 cebulki wiosenne razem ze szczypiorkiem
1 cytryna
sol i biały pieprz do smaku
oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

Łososia posolić,popieprzyć,polac sokiem z połowy cytryny.Odstawić. Szparagi umyć,odciąć grube,twarde końcówki. Dno naczynia żaroodpornego skropić oliwą.Ułożyć filety(skórka do dołu),na filetach poukładać szparagi,szparagi posypać drobniutko pokrojonym szczypiorkiem,wszystko jeszcze raz skropić drugą połówką cytryny i polać oliwą.Naczynie przykryć folią i wstawić do piekarnika i piec do czasu aż szparagi i łosos bedą miękkie(u mnie 180 stopni C).Smacznego:)


przepis z gotujmy.pl --> wypróbowałam, w ramach sezonu szparagowego i polecam Smile
Olcia





Dołączył: 10 Gru 2010
Posty: 681

Post2012-06-28, 11:35    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
Kiedyś robiłam w tortilli wyszło nawet nawet musze poszukać przepisu
lejla





Dołączył: 05 Maj 2010
Posty: 390

Post2012-06-29, 10:34    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
Łosoś w tortilli brzmi ciekawie!
Kama27



Citroen C3

Dołączył: 17 Cze 2011
Posty: 669

Post2012-06-29, 14:21    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
Ja lubię tradycyjnego, trochę soli, i ziup na patelnię grillową, albo na grilla - pychota Smile. i sosem koperkowym... się rozmarzylam Smile
Evik_wawa





Dołączył: 15 Kwi 2010
Posty: 3795

Post2012-07-17, 14:02    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
Kocham cukinie i bakłażany Smile. A oto dowód - zapiekane z warzywami i odrobiną sera Smile.
Pyszna jest również wersja z farszem mięsnym.
A tutaj do warzyw dodałam trochę mojego ukochanego czerwonego pesto i wyszło obłędne!

zapiekany bakłażan i cukinia.jpg
 Opis:  
 Rozmiar:  453.34 KB
 Odsłon:  1682 raz(y)

zapiekany bakłażan i cukinia.jpg

Olcia





Dołączył: 10 Gru 2010
Posty: 681

Post2012-07-17, 14:41    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
Ewa może powinnaś założyć bloga kulinarnego Very Happy
Kama27



Citroen C3

Dołączył: 17 Cze 2011
Posty: 669

Post2012-07-19, 15:46    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
Ja lubię placki z cukinii, moja przyjaciółka robi pyszne! Może wezmę od niej przepis, chociaż ja to za bardzo gotowac nie lubię.
Moj przepis na udany wieczór filmowy ponizej, + oczywiście dobry film Laughing

0_1564.jpg
 Opis:  
 Rozmiar:  181.92 KB
 Odsłon:  1614 raz(y)

0_1564.jpg

Evik_wawa





Dołączył: 15 Kwi 2010
Posty: 3795

Post2012-07-20, 07:35    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
Olcia - myślałam nad tym Smile. Na razie gromadzę zdjęcia, bo one dużo dają, a dopiero od kiedy mam lepszy aparat, to te lepsze się nadają do publikacji Smile.

Kama - super pomysł, chyba już ze 2 lata nie robiłam placków z cukinii! Smile. Zrobię w ten weekend i wrzucę Very Happy.
Kama27



Citroen C3

Dołączył: 17 Cze 2011
Posty: 669

Post2012-07-20, 14:03    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
Chyba jestem leniwa a raczej na pewno, trzec cukienie? moze bym przez maszynkę przepuściła?
Jako megałasuch do popołudniowej kawusi wtrążolę zaraz takie oto cudeńko, ale kupne. Teściowa na urlopie, a ona takie cacuszka robi, palce lizac Smile

20120720_121401.jpg
 Opis:  
 Rozmiar:  305.02 KB
 Odsłon:  1352 raz(y)

20120720_121401.jpg

Strona główna forum » Plotkary » PRZEPIS DNIA!
Skocz do:  
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4 ... 19, 20, 21  Następny

Recepcja
Login:
Hasło:
Pamiętaj mnie
Brak konta? Zarejestruj się!