Strona główna forum » Plotkary » PRZEPIS DNIA!

PRZEPIS DNIA!

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu Idź do strony 1, 2, 3 ... 20, 21, 22  Następny
Autor Wiadomość
KasiaKatarzyna





Dołączył: 20 Mar 2010
Posty: 4242
Miasto: Gdańsk

Post2011-12-05, 11:34    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
W klimacie świątecznym proponuje wątek który nie jednej przyda się przed świętami, a mianowicie przepis dnia.
Wszelakie komentarze porady i dyskusje pod każdym przepisem mile widziane! Zaczynamy od babeczek które pochodzą ze strony mojewypieki.blox.pl. Ale czekamy też na wasze pomysły!

Cytat:
Składniki na 28 babeczek:
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka zmielonego cynamonu
230 g masła
1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
4 duże jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 i 1/4 szklanki mleka

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól, cynamon - przesiać.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka (w całości), jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać wanilię i zmiksować. Na zmianę dodawać do masy przesiane suche składniki i mleko, miksując po każdym dodaniu, aż do wyczerpania obu składników.
Przygotować formę do muffinek, wyłożyć ją papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć ciasta do 3/4 jej wysokości.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut, do lekkiego zezłocenia i tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce.

Krem:
600 ml śmietany kremówki (36%)
250 g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru (lub wg uznania)
1 łyżeczka pasty waniliowej lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder (uważając, by jej nie 'przebić'). Dodać serek mascarpone, pastę waniliową i wymieszać łyżką.
Babeczki przy pomocy dekoratora udekorować kremem.

Ponadto:
duże precelki (Lidl)
oczy - białe groszki (w UK - "snowbolls" z Asdy), źrenice wykonane są z roztopionej czekolady
wiśnie kandyzowane na noski


Ps. Gdańszczankom polecam Fajne Baby! lokal młody ale prężnie się rozwijający Smile 1 foto to babki które można tam zjeść Very Happy

393731_206244829456506_162685727145750_437049_1556952373_n.jpg
 Opis:  
 Rozmiar:  94.54 KB
 Odsłon:  7646 raz(y)

393731_206244829456506_162685727145750_437049_1556952373_n.jpg

cupcakes_rudolf_2.jpg
 Opis:  
 Rozmiar:  82.94 KB
 Odsłon:  8118 raz(y)

cupcakes_rudolf_2.jpg

cupcakes_rudolf_1.jpg
 Opis:  
 Rozmiar:  120.75 KB
 Odsłon:  8537 raz(y)

cupcakes_rudolf_1.jpg



Ostatnio zmieniony przez KasiaKatarzyna dnia 2012-07-05, 20:31, w całości zmieniany 1 raz
Reklamy
lejla





Dołączył: 05 Maj 2010
Posty: 389

Post2011-12-05, 12:54    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
Ou no to za dużo jak na moje nerwy!! Very Happy
Olcia





Dołączył: 10 Gru 2010
Posty: 680

Post2011-12-05, 16:32    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
Fajnie wszystko rozpisane! Będziemy próbować
KasiaKatarzyna





Dołączył: 20 Mar 2010
Posty: 4242
Miasto: Gdańsk

Post2011-12-08, 14:20    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
Sposób na przegryzkę domowej roboty.
Przepis pochodzi z http://dusiowa-kuchnia.blogspot.com/
Za pierwszym razem mi nie wyszyły, ale autorka przyszła mi z pomocą i radami i konkretnie cudowne chipsy wyszły kolejnym razem Embarassed
Cytat:
kilka ziemniaków
sól
papryka słodka
oregano
olej

Ziemniaki kroimy w cienkie plastry, można użyć krajalnicy.
Posypujemy przyprawami.
Tacę szklaną z mikrofalówki smarujemy cienko olejem.
Układamy na niej ziemniaki, by się nie stykały.
Pieczemy ok.5min przy użyciu największej mocy mikrofalówki.


IMG_0011.jpg
 Opis:  
 Rozmiar:  74.91 KB
 Odsłon:  7260 raz(y)

IMG_0011.jpg

Salome


Suzuki Vitara jlx, Chrysler Pacifica, Infiniti ex


Dołączył: 19 Paź 2011
Posty: 618

Post2011-12-08, 15:51    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
Znacie dziewczyny przepis na jakieś babeczki, ciasteczka, noo... coś w tym stylu? Chciałabym zrobić chłopakowi bo na weekend przyjeżdża, tak więc fajnie by było gdyby przepis był łatwy i wszystko wyszlo jak należy Smile
KasiaKatarzyna





Dołączył: 20 Mar 2010
Posty: 4242
Miasto: Gdańsk

Post2011-12-08, 20:14    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
Proszę Cię bardzo Wink Sprawdzony przepis mojej koleżanki Very Happy
Cytat:
280 gram mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
115 gram cukru
2 jajka
6 łyżek oleju (dałam oliwę z winogron) lub 85 gram roztopionego masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (dałam łyżeczkę aromatu cytrynowego)
2 łyżki kakao

W jednej misce wymieszać: mąkę, proszek, sól i cukier.
W drugiej misce połączyć jajka, olej/masło i ekstrakt.
Połączyć zawartość obu misek i wymieszać.
Podzielić ciasto na dwie części, do jednej części dodać kakao i wymieszać.
Do papilotek nakładać na zmianę po łyżce ciasta jasnego i ciemnego.
Piec ok. 20min w 200st.C.
Studzić na kratce.
Very Happy

IMG_0237-2.jpg
 Opis:  
 Rozmiar:  68.16 KB
 Odsłon:  6994 raz(y)

IMG_0237-2.jpg

Salome


Suzuki Vitara jlx, Chrysler Pacifica, Infiniti ex


Dołączył: 19 Paź 2011
Posty: 618

Post2011-12-08, 21:51    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
Super ! dzięki, postaram się zadziałać w sobotę Smile))
Evik_wawa





Dołączył: 15 Kwi 2010
Posty: 3776

Post2011-12-09, 11:44    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
Było na słodko, to teraz zmiana smaku Wink. Uwielbiam śledzie. A sałatka "śledzie pod pierzynką" w wykonaniu mojej siostry - jest po prostu doskonała i zawsze chętnie biorę porcję na wynos (o ile coś zostanie na półmisku).
Potrzebujemy:
5 filetów śledziowych a'la matjas
1 dużą cebulę
3 ogórki konserwowe
3 ziemniaki, ugotowane
3-4 buraczki, ugotowane
majonez
3 jajka
pieprz
Co robimy?
Filety śledziowe moczymy w wodzie, następnie kroimy w kostkę. Cebulkę drobno siekamy, ogórki i ziemniaki kroimy w drobną kostkę. Buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach, jajka na tarce o małych oczkach. Na dnie naczynia układamy warstwę śledzi, wykładamy majonez, posypujemy pieprzem, następnie cebulkę, ogórki i ziemniaki, znów warstwa majonezu, pieprz, buraki, majonez, pieprz, jajka. Dobrze jest odstawić do lodówki na parę godzin, albo na całą noc, żeby się "przegryzła". Smacznego Smile.
Zdjęcie z magazynu domowego.

sledzie-pod-pierzynka-z-buraczkami.jpg
 Opis:  
 Rozmiar:  84.69 KB
 Odsłon:  11111 raz(y)

sledzie-pod-pierzynka-z-buraczkami.jpg

Kama27



Citroen C3

Dołączył: 17 Cze 2011
Posty: 669

Post2011-12-13, 14:56    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
Ja uwielbiam ciastko marchewko Smile. I bardzo często je robię Smile.
Potrzebujemy:
1-2 marchewki
5 orzechów włoskich
100 g mieszanki bakaliowej
garść płatków migdałów
4 jajka
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
ok. pół szklanki oleju
Przygotowanie:
Jajka z cukrem miksujemy na jednolitą masę. Na tarce ścieramy marchewkę. Dodajemy marchewkę i pozostałe składniki do zmiksowanej masy. Ciasto wlewamy do formy wysmarowanej masłem. Ciasto pieczemy w temperaturze 200 stopni ok 50 min. Łasuchy (takie jak ja) mogą jeszcze udekorować ciasto polewą.
Smacznego Smile

ciasto marchewkowe.jpg
 Opis:  
 Rozmiar:  30.79 KB
 Odsłon:  9164 raz(y)

ciasto marchewkowe.jpg

KasiaKatarzyna





Dołączył: 20 Mar 2010
Posty: 4242
Miasto: Gdańsk

Post2011-12-13, 18:10    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
Też lubie! Ale nigdy mi nie wychodzi. Ale podejrzewam że to wina mojego starego już piekarnika który nie piecze równomiernie
Evik_wawa





Dołączył: 15 Kwi 2010
Posty: 3776

Post2011-12-15, 14:29    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
A ja jeszcze nie robiłam tego ciasta, ale próbowałam i całkiem mi smakowało Smile.
A mój przepis na dzisiaj: kruche ciasteczka cynamonowe

Składniki na około 40 sztuk ciasteczek:
180 g masła, zimnego
90 g cukru pudru
230 g mąki pszennej
szczypta soli
1 płaska łyżka cynamonu (lub innej przyprawy)

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki miksujemy lub wygniatamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie ciasto owijamy folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.
Po schłodzeniu, ciasto rozwałkowujemy - na grubość około 4 mm. Podsypujemy nieco mąką. A później za pomocą foremek wykrawamy ciasteczka. Układamy je na papierze do pieczenia lub macie teflonowej. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 12 - 15 minut. Dobrze jest wystudzić ciasteczka na kratce.

Wersji smakowych może być tak dużo, ile jest gustów . Imbirowe, z migdałami czy z wiórkami kokosowymi, nie mówiąc już o wersji czekoladowej. A opcja cynamonowo-czekoladowa (ciastka oblane roztopioną czekoladą) – to przysłowiowe niebo w gębie. Very Happy

ciasteczka cynamonowe.jpg
 Opis:  
 Rozmiar:  55.17 KB
 Odsłon:  7940 raz(y)

ciasteczka cynamonowe.jpg

Evik_wawa





Dołączył: 15 Kwi 2010
Posty: 3776

Post2011-12-15, 14:37    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
Kasia, natomiast muszę Ci powiedzieć, że te Rudolfiki nie dają mi spokoju i chyba się skuszę by je zrobić Very Happy. Tym bardziej, że jestem wielką fanką mascarpone Wink
Salome


Suzuki Vitara jlx, Chrysler Pacifica, Infiniti ex


Dołączył: 19 Paź 2011
Posty: 618

Post2011-12-23, 11:35    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
Wczoraj robiłam ciasteczka przepis taki sam jak uzytkowniczki powyzej + plus odrobina mleczka i płaska łyzka kakao Smile
W połowie ciasteczek są kawałki czekolady (smakują jak pieguski) a w drugiej są małe lentylki.

Jak zapewne widać dekorowałam z młodszą siostrą Smile

2011-12-22 17.38.52.jpg
 Opis:  
 Rozmiar:  121.99 KB
 Odsłon:  7272 raz(y)

2011-12-22 17.38.52.jpg

2011-12-22 17.39.25.jpg
 Opis:  
 Rozmiar:  82.82 KB
 Odsłon:  7076 raz(y)

2011-12-22 17.39.25.jpg

KasiaKatarzyna





Dołączył: 20 Mar 2010
Posty: 4242
Miasto: Gdańsk

Post2011-12-23, 18:27    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
Ewa te reniferki ahh Embarassed ( +5kg) Very Happy

Salome pewnie miałyście nie mały ubaw Very Happy i o to właśnie chodzi w gotowaniu Very Happy
Salome


Suzuki Vitara jlx, Chrysler Pacifica, Infiniti ex


Dołączył: 19 Paź 2011
Posty: 618

Post2011-12-23, 19:55    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
Dokładnie, ja się cieszyłam przy ich robieniu tak samo jak 8-letnia siostra Razz wiec polecam Smile Wesołych :*
Strona główna forum » Plotkary » PRZEPIS DNIA!
Skocz do:  
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu Idź do strony 1, 2, 3 ... 20, 21, 22  Następny

Recepcja
Login:
Hasło:
Pamiętaj mnie
Brak konta? Zarejestruj się!