Autor |
Wiadomość |
Evik_wawa
Dołączył: 15 Kwi 2010
Posty: 3776
|
|
|
|
Reklamy
|
|
Ameliaa
Honda
Accord
Dołączył: 17 Maj 2010
Posty: 606
Miasto: Kartuzy
|
2012-10-17, 16:17 PRZEPIS DNIA! |
|
halo halo Ewa czekamy na Twoje przepisy ! )
|
|
|
|
Evik_wawa
Dołączył: 15 Kwi 2010
Posty: 3776
|
2012-10-18, 06:51 PRZEPIS DNIA! |
|
Upssss.... zaniedbałam robienie zdjęć... Poprawię się .
|
|
|
|
Evik_wawa
Dołączył: 15 Kwi 2010
Posty: 3776
|
2012-11-05, 14:28 PRZEPIS DNIA! |
|
Zaniedbałam kuchnię bardzo, ale nadrabiam.
Mój ulubiony sernik wiedeński, wg przepisu z puszącej się dumnie starej bardzo książki "Kuchnia polska".
Niestety, mimo kąpieli wodnych zalecanych przez Nigellę i Jamiego, mój sernik prawie zawsze podejmuje ryzyko ucieczki z brytfanny. Muszę z nim później chwilę pogawędzić, aby postanowił osiąść i to nie na laurach.
Załączam fotę studzącego się sernika, innych zdjęć nie posiadam. Niestety weekend spędziłam poza domem, a jak wróciłam, to z sernika pozostały nędzne i bardzo niefotogeniczne okruszki. Polałam go polewą czekoladową, zgodnie z przepisem, co możecie sobie wyobrazić
Kruchy spód: 25 dag mąki, 12 dag masła lub margaryny, 3 żółtka, 2 łyżki cukru.
Masa serowa: 1 kg 3xzmielonego twarogu (lub specjalnego do pieczenia), 6 jaj, 3 łyżki kaszy manny, 1 łyżka mąki, 1i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 12 dag masła, 1 szklanka cukru pudru, zapach waniliowy.
Do mąki dodajemy zimne masło i posiekać, następnie cukier oraz żółtka i zagniatamy. Lekko podpiekamy w temperaturze 180'C (termoobieg ok. 10 min.).
Ser ucieramy z masłem, żółtkami, kaszą manną, mąką, proszkiem do pieczenia. Białka z kolei ubijamy na sztywną pianę z cukrem pudrem, aż będzie lśnić. Następnie delikatnie przekładamy ją do masy serowej i powoli mieszamy.
Masę przekładamy na podpieczony spód i pieczemy ok. półtorej godziny w 180'C. Gdy ostygnie wykładamy na niego polewę czekoladową.
Sernik zawsze wychodzi bardzo wilgotny i delikatny . PS Do masy można dodać bakalie, to kwestia gustu .
Opis: |
|
Rozmiar: |
168.45 KB |
Odsłon: |
1658 raz(y) |
|
|
|
|
|
KasiaKatarzyna
Dołączył: 20 Mar 2010
Posty: 4242
Miasto: Gdańsk
|
2012-11-05, 15:27 PRZEPIS DNIA! |
|
<jem>
Niestety ja do ciast nie mam totalnie ręki, ale z drugiej strony mam też po prostu dupowaty piekarnik i może to dlatego mi nie wychodzą...
|
|
|
|
Evik_wawa
Dołączył: 15 Kwi 2010
Posty: 3776
|
2012-12-09, 09:10 PRZEPIS DNIA! |
|
Nie mogę uwierzyć w to, że od chwili, gdy Kasia wrzuciła reniferki Rudolfiki, minął już rok...
http://www.forum.motokobiety.pl/przepis,dnia,t8014.html
W tym roku na pewno znów będę je robić, bo doskonale się sprawdziły, a tegoroczne Święta zapowiadają się mega towarzysko .
Wrzucam troszkę inną wersję reniferków z jednego z moich ulubionych blogów kulinarnych - kwestiasmaku.com
Cytat: | Babeczki piernikowe Białe Renifery z cynamonem i kandyzowanymi wiśniami
Składniki, 12 sztuk:
• 180 g masła, miękkiego
• 180 g drobnego cukru (lub najlepiej drobnego cukru brązowego)
• 3 jajka
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
• 3/4 łyżeczki cynamonu
• 2 pełne łyżeczki przyprawy piernikowej
• 180 g mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• szczypta soli
• 2 łyżki mleka
• 100 g posiekanych wiśni kandyzowanych (można zastąpić wiśniami z zalewy)
Masa budyniowa:
• 1/2 litra mleka
• 2 łyżki mąki pszennej
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 torebka cukru waniliowego
• 3 łyżki cukru
• 2 żółtka
• 250 g masła, miękkiego
• Oraz: precelki na rogi, czerwone płaskie groszki na noski (użyłam czerwonych m&m's), białe groszki kulki z pomalowaną flamastrem czarną kropką na oczy (ewentualnie czarne lub granatowe groszki)
• 12 standardowych papilotek o pojemności 125 ml, forma na muffiny lub babeczki z wgłębieniami, ewentualnie 12 papierowych foremek na babeczki połączonych stelażem (nie potrzebna jest wówczas forma)
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować papilotki na stelażu lub powkładać zwykłe papilotki we wgłębienia formy. Masło ucierać z cukrem przez 7 - 8 minut, aż będzie bardzo puszyste. Dodawać po troszku jajka, cały czas ubijając. Wymieszać z wanilią, cynamonem, przyprawą piernikową i solą. Następnie połączyć z przesianą mąką razem z proszkiem do pieczenia i solą (można mikserem na bardzo wolnych obrotach) oraz z mlekiem.
Masę nałożyć do papilotek, w ciasto powciskać kawałki wiśni kandyzowanych, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 18 - 20 minut aż urosną, będą lekko zrumienione, a patyczek wetknięty w środek będzie suchy. Po ostudzeniu same babeczki (bez dekoracji) można przechowywać przez kilka dni w zamkniętym pojemniku).
Masa budyniowa: Odlać 1/2 szklanki mleka i wymieszać z kolejnymi składnikami masy budyniowej: mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem waniliowym, cukrem oraz żółtkami. Resztę mleka zagotować i dolać połączone składniki masy budyniowej. Wymieszać i jeszcze raz zagotować, odstawić z ognia, ostudzić. Zmiksować masło i dodawać po 1 łyżce ostudzoną masę budyniową.
Precelki przekroić bardzo delikatnie lub połamać uzyskując kształt rogów (w razie potrzeby można skleić pokruszone rogi odrobiną wody . Babeczki smarować grubo masą budyniową, udekorować precelkami i groszkami. |
Opis: |
|
Rozmiar: |
129.19 KB |
Odsłon: |
1778 raz(y) |
|
|
|
|
|
Evik_wawa
Dołączył: 15 Kwi 2010
Posty: 3776
|
2012-12-09, 09:25 PRZEPIS DNIA! |
|
Zamierzam również przygotować w tym roku pudding, ale trochę w innym wydaniu . Przepis pochodzi z książki Mary Berry "Wykwintna kuchnia światowa".
Lodowy pudding bożonarodzeniowy
Składniki na 8 porcji:
175 g bakalii
60 g suszonych, posiekanych moreli
60 g wiśni kandyzowanych, pokrojonych na połówki
3 łyżki brandy
3 jaja
125 g cukru
450 ml mleka
460 ml śmietanki kremówki
150 ml chudej śmietanki
(naczynie do puddingu o pojemności 1,75 l)
Przygotowanie:
1. Wymieszać bakalie z morelami, wiśniami i brandy. Przykryć i odstawić na 8 godzin.
2. W dużej misce ubić jaja z cukrem. W rondlu z grubym dnem podgrzać mleko prawie do wrzenia. Mieszając połączyć z masą jajeczną.
3. Przelać do rondla. Mieszając drewnianą łyżką, podgrzewać na wolnym ogniu, aż zniknie pianka i masa zgęstnieje. Nie gotować. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
4. Wymieszać 300 ml śmietanki kremówki z chudą śmietanką i ubić na sztywno. Połączyć z masą jajeczną i bakaliami.
5. Włożyć do płytkiego pojemnika. Mrozić przez 2 godziny lub do czasu, aż masa zacznie zastygać, ale będzie jeszcze miękka.
6. Wyjąc pudding z zamrażarki i dokładnie wymieszać, by równo rozłożyły się w nim owoce. Przełożyć do naczynia do puddingu, przykryć i wstawić do zamrażarki na 3 godziny, aż masa stwardnieje.
7. Wyjąc z zamrażarki na ok. 20 minut przed podaniem, by pudding nieco zmiękł. Wyłożyć na talerz. Ubić pozostałą śmietankę i rozłożyć na wierzchu. Pudding pokroić i zaraz podawać.
Zapowiada się smakowicie, na pewno uwiecznię na zdjęciach i wrzucę po Świętach.
Opis: |
|
Rozmiar: |
148.9 KB |
Odsłon: |
2070 raz(y) |
|
Opis: |
|
Rozmiar: |
13.43 KB |
Odsłon: |
2666 raz(y) |
|
|
|
|
|
julia
Dołączył: 20 Lis 2012
Posty: 461
|
2012-12-09, 14:46 PRZEPIS DNIA! |
|
eee te reniferki to całkiem nieźle by się sprawdziły u nas na stole dla naszych niejadków super pomysł!
|
|
|
|
mamcia
Audi
Allroad
Dołączył: 30 Cze 2010
Posty: 970
Miasto: Grudziądz
|
2012-12-11, 15:28 PRZEPIS DNIA! |
|
Nie mam ręki do deserów totalnie. Ale przepis na renifery już w zeszłym roku udał się bez problemu )
|
|
|
|
Evik_wawa
Dołączył: 15 Kwi 2010
Posty: 3776
|
2012-12-11, 15:47 PRZEPIS DNIA! |
|
Mamcia, nie trzeba mieć ręki tylko sprawdzony przepis i chęci .
Wczoraj koleżanka zaserwowała banalny deser: jabłka i gruszki zapieczone pod kruszonką z orzechami .
Przepis na kruszonkę: główna zasada - proporcja mąki do masła i do cukru --> zawsze 2:1:1.
Masło łączymy z cukrem, a następnie dodajemy mąkę i posiekane orzechy i rozcieramy tak, by uzyskać okruchy.
Pieczemy ok 40-45 min w temp. 180'C.
Opis: |
|
Rozmiar: |
30.87 KB |
Odsłon: |
1478 raz(y) |
|
Ostatnio zmieniony przez Evik_wawa dnia 2012-12-11, 16:03, w całości zmieniany 2 razy
|
|
|
|
Evik_wawa
Dołączył: 15 Kwi 2010
Posty: 3776
|
2012-12-11, 15:59 PRZEPIS DNIA! |
|
Wczoraj miałam również namiastkę mojej ukochanej Portugalii... Jej Królewska Mość - tempura
Ciasto:
1/2 szklanki mąki kukurydzianej, 1/2 szklanki mąki pszennej, zimna woda gazowana. Ciasto musi mieć konsystencję ciasta naleśnikowego.
Do obtoczenia w cieście: owoce morza (np. krewetki czy 'paluszki krabowe') i warzywa (brokuły, marchew, papryka, cukinia, bakłażan, pieczarki, cebula... ).
Wlewamy olej do głębokiego garnka (z grubym dnem) lub woku i rozgrzewamy. W cieście zanurzamy ww. składniki i wrzucamy na gorący tłuszcz (idealna temp. to 160-170'C).
Odcedzamy tłuszcz na papierze, i podajemy gorące z sosem/dipem. Pychota, mnie powaliły wczoraj brokuły - mogłabym teraz jeść przez tydzień codziennie .
PS zdjęcie nie oddaje smaku, poza tym wyjadłam prawie wszystko co najlepsze i w ostatniej chwili cyknęłam fotę, a potem szybko zmiotłam resztę warzywek z talerza
Opis: |
|
Rozmiar: |
28.16 KB |
Odsłon: |
1560 raz(y) |
|
|
|
|
|
mamcia
Audi
Allroad
Dołączył: 30 Cze 2010
Posty: 970
Miasto: Grudziądz
|
2012-12-11, 16:14 PRZEPIS DNIA! |
|
Evik_wawa napisał: | Wczoraj miałam również namiastkę mojej ukochanej Portugalii... Jej Królewska Mość - tempura
Ciasto:
1/2 szklanki mąki kukurydzianej, 1/2 szklanki mąki pszennej, zimna woda gazowana. Ciasto musi mieć konsystencję ciasta naleśnikowego.
Do obtoczenia w cieście: owoce morza (np. krewetki czy 'paluszki krabowe') i warzywa (brokuły, marchew, papryka, cukinia, bakłażan, pieczarki, cebula... ).
Wlewamy olej do głębokiego garnka (z grubym dnem) lub woku i rozgrzewamy. W cieście zanurzamy ww. składniki i wrzucamy na gorący tłuszcz (idealna temp. to 160-170'C).
Odcedzamy tłuszcz na papierze, i podajemy gorące z sosem/dipem. Pychota, mnie powaliły wczoraj brokuły - mogłabym teraz jeść przez tydzień codziennie .
PS zdjęcie nie oddaje smaku, poza tym wyjadłam prawie wszystko co najlepsze i w ostatniej chwili cyknęłam fotę, a potem szybko zmiotłam resztę warzywek z talerza |
Hmmm nie mam ani krewetek ani krabików w domu, ale mam łososia nada się?
A co do deserów to jasne przepis tak, ale i dobry piekarnik
|
|
|
|
Olcia
Dołączył: 10 Gru 2010
Posty: 680
|
2012-12-11, 22:15 PRZEPIS DNIA! |
|
Kiedyś jadłam u kuzyna pyszne krewetki, kiedy później pytałam o przepis to powiedział mi tylko że to w tempurze. Teraz już wiem
Swoją drogą gdzie kupujecie? W marketach czy innych sklepikach?
|
|
|
|
julia
Dołączył: 20 Lis 2012
Posty: 461
|
2012-12-11, 22:19 PRZEPIS DNIA! |
|
Ja kupuję w Bomi
A mam chęć spróbować batatów, ale nie mam totalnie na nie pomysłu a nie jest to tani interes
|
|
|
|
Olcia
Dołączył: 10 Gru 2010
Posty: 680
|
2012-12-11, 22:21 PRZEPIS DNIA! |
|
Wykaże się ignorancją - czym są bataty?
|
|
|
|