Autor |
Wiadomość |
KasiaKatarzyna
Dołączył: 20 Mar 2010
Posty: 4242
Miasto: Gdańsk
|
|
|
|
Reklamy
|
|
Anecia
Dołączył: 07 Lip 2010
Posty: 385
|
2013-06-24, 13:05 PRZEPIS DNIA! |
|
Szkoda byłoby mi ugryźć go w głowę
Ile takie cudo $$ ?
A może jajecznicę na śniadanie?
|
|
|
|
Evik_wawa
Dołączył: 15 Kwi 2010
Posty: 3776
|
2013-06-24, 15:17 PRZEPIS DNIA! |
|
Pingwiny czadowe
Kowalski - OPCJE!
Co do sadzonych, to ja wolę takie:
Opis: |
|
Rozmiar: |
187.22 KB |
Odsłon: |
2506 raz(y) |
|
|
|
|
|
Anecia
Dołączył: 07 Lip 2010
Posty: 385
|
2013-06-24, 20:13 PRZEPIS DNIA! |
|
patencik na zrobienie tak idealnych?
|
|
|
|
KasiaKatarzyna
Dołączył: 20 Mar 2010
Posty: 4242
Miasto: Gdańsk
|
|
|
|
KasiaKatarzyna
Dołączył: 20 Mar 2010
Posty: 4242
Miasto: Gdańsk
|
2013-07-03, 12:49 PRZEPIS DNIA! |
|
|
|
|
|
KasiaKatarzyna
Dołączył: 20 Mar 2010
Posty: 4242
Miasto: Gdańsk
|
2013-07-03, 12:54 PRZEPIS DNIA! |
|
|
|
|
|
KasiaKatarzyna
Dołączył: 20 Mar 2010
Posty: 4242
Miasto: Gdańsk
|
|
|
|
julia
Dołączył: 20 Lis 2012
Posty: 461
|
|
|
|
porczyk
Dołączył: 06 Mar 2013
Posty: 248
|
2013-07-24, 11:01 PRZEPIS DNIA! |
|
ależ to musi być paskudne takie okopcone...
|
|
|
|
Ameliaa
Honda
Accord
Dołączył: 17 Maj 2010
Posty: 606
Miasto: Kartuzy
|
2013-07-24, 11:35 PRZEPIS DNIA! |
|
porczyk napisał: | ależ to musi być paskudne takie okopcone... |
Nie sądzę, żeby ona była okopcona Widać że to działa trochę na zasadzie takiego pieca, jak są w knajpkach
Powstała lista produktów, które wzmagają uczucie szczęścia
*banany
*orzechy
*papryczki chilli
*szpinak
Szpinak? We mnie budził zawsze odrazę
Ale pewnie ma takie dobre składniki że organizm szaleje. PS. macie może pomysły na desery z bananów?
|
|
|
|
Evik_wawa
Dołączył: 15 Kwi 2010
Posty: 3776
|
2013-07-30, 12:02 PRZEPIS DNIA! |
|
Szpinak
Jestem szpinakożerczynią Szpinak zjadam pod każdą postacią i strasznych ilościach.
Oto dowód z ostatniej soboty
Przepis pochodzi z http://restauracjadomowa.blox.pl
Składniki:
•ciasto francuskie (25cm x 45 cm.),
•200 g świeżego szpinaku (ewentualnie może być mrożony w liściach),
•175 g suszonych pomidorów w oleju,
•100 g fety,
•5 czarnych i 5 zielonych oliwek,
•1 jajko (oryginalny przepis podaje 2 ale sądzę, że do ciasta francuskiego farsz byłby zbyt mokry),
•sól,
•pieprz.
Sposób wykonania:
1.szpinak płuczemy i blanszujemy 3 min., następnie odsączamy i kroimy,
2.oliwki kroimy w plasterki,
3.do szpinaku dodajemy pokrojone pomidory, oliwki, pokruszony ser feta oraz roztrzepane jajko,
4.farsz doprawiamy solą i pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym i mieszamy,
5.ciasto francuskie dzielimy na 8 prostokątów o wym.12,5 cm. x 11,25 cm.,
6.każdy prostokąt ciasta smarujemy oliwą, w której były pomidory,
7.na środek każdego prostokąta nakładamy farsz i składamy ciasto jak kopertę,
8.wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200˚C i pieczemy około 20 min.
Opis: |
|
Rozmiar: |
36.1 KB |
Odsłon: |
6058 raz(y) |
|
Opis: |
|
Rozmiar: |
22 KB |
Odsłon: |
3358 raz(y) |
|
Opis: |
|
Rozmiar: |
22.98 KB |
Odsłon: |
3512 raz(y) |
|
|
|
|
|
Evik_wawa
Dołączył: 15 Kwi 2010
Posty: 3776
|
2013-07-30, 12:14 PRZEPIS DNIA! |
|
Co do bananowych deserów, to pomysłów parę jest.
Od najprostszych - bananowiec, placuszki z bananów i ricotty, mus bananowy, poczciwy kopiec kreta, a jako wierna fanka ciasta francuskiego dorzucam - banany pieczone w cieście francuskim z czekoladą
Bananowiec - prosty, szybki, pyszny i sprawdzony
Ciasto bananowiec - składniki:
- 250 g mąki
- 50 g mąki ziemniaczanej
- szklanka cukru
- 5 jaj
- kostka margaryny
- cukier waniliowy
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g kakao
- 4 banany
Ciasto bananowiec - wykonanie:
Margarynę utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i jajami. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao. Zmiksuj z 2 utartymi bananami. Pozostałe 2 pokrój w plasterki. Połowę ciasta wlej na podłużna blachę, ułóż plastry bananów i wlej 2 połowę ciasta. Piecz przez godzinę w temperaturze 200 stopni. Jeśli chcesz, możesz polać placek gotową polewą..
Składniki:
450g gotowego ciasta francuskiego (można kupić mrożone w większych supermarketach)
6 bananów
sok z jednej cytryny
1 żółtko
1 tabliczka czekolady mlecznej lub opakowanie polewy czekoladowej
1. Mrożone ciasto francuskie pozostawiamy w temperaturze pokojowej, aby lekko odmarzło (ja zostawiłam gdzieś na około 1 godzinę).
2. Ciasto kroimy na 12 kwadratów (moje opakowanie zawierało 6 prostokątów, więc każdy przepołowiłam na pół).
3. Obieramy banany i kroimy je na połówki, kropimy sokiem z cytryny.
4. Na każdym kawałku ciasta kładziemy ukośnie pół banana (na przekątnej kwadratu). Składamy ze sobą dwa przeciwległe rogi ciasta na bananie i chwilę dociskamy, aby w trakcie pieczenia się nie porozklejały.
5. Górną powierzchnię ciasta smarujemy żółtkiem rozmieszanym z dwoma łyżkami wody.
6. Banany pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 220oC przez 15 minut.
7. Roztapiamy czekoladę lub polewę czekoladową, gdy ciastka trochę przestygną ozdabiamy je czekoladą (można jeszcze posypać cukrem pudrem, jakby było za mało słodkie).
|
|
|
|
gosiaczek8
Dołączył: 17 Lip 2013
Posty: 155
|
2013-08-01, 17:08 PRZEPIS DNIA! |
|
ostre papryczki! uwielbiam na wszystkie sposoby!
|
|
|
|
Evik_wawa
Dołączył: 15 Kwi 2010
Posty: 3776
|
2013-08-03, 09:14 PRZEPIS DNIA! |
|
Dziewczyny
Wczoraj testowałam nowy przepis na musakę, tym razem wegetariańską.
Wyszło - palce lizać! Uczta dla podniebienia i nie wiem co jeszcze. Po prostu boskie.
Przepis z ugotujto, wg Agnieszki Kręglickiej.
Musaka wegetariańska - składniki:
4 bakłażany pokrojone w plastry
4 duże ziemniaki
obrane i ugotowane na półtwardo
sól
oliwa
warstwa pomidorowa:
puszka pomidorów pelati
1 kabaczek pokrojony w kostkę
1 cebula pokrojona w kostkę
50-80 ml czerwonego wytrawnego wina
sól
pieprz
słodka papryka w proszku
oregano
warstwa marchewkowa:
6 utartych marchewek
6 posiekanych ząbków czosnku
oliwa
sól
pieprz
kumin
gałka muszkatołowa
cynamon biały sos: 4 łyżki masła
4 łyżki mąki
1/2 l mleka 3 żółtka
sól
pieprz
garść tartego parmezanu
Musaka wegetariańska - sposób przygotowania: Bakłażany solimy, odstawiamy na kilkanaście minut, aby puściły sok. Osuszamy i smażymy na złoto na oliwie. Robimy warstwę pomidorową: kabaczki i cebulę rumienimy na oliwie, dodajemy przyprawy - do smaku. Wlewamy wino, odparowujemy, łączymy z pomidorami, dusimy do miękkości. Robimy warstwę marchewkową, smażąc na oliwie startą marchewkę i czosnek. Doprawiamy do smaku przygotowanymi przyprawami. Robimy sos: mąkę przesmażamy na maśle, zalewamy mlekiem i podgrzewamy, mieszając, aż sos zgęstnieje. Ostudzony sos mieszamy z żółtkami i serem, przyprawiamy do smaku. W naczyniu żaroodpornym układamy naprzemiennie: na dnie plastry ziemniaków, na nich bakłażany, warzywa z warstwy pomidorowej, bakłażany, marchewkę, bakłażany. Wszystko polewamy sosem i zapiekamy przez 30 minut w temp. 180°C.
Opis: |
|
Rozmiar: |
94.14 KB |
Odsłon: |
2508 raz(y) |
|
Opis: |
|
Rozmiar: |
115.14 KB |
Odsłon: |
3304 raz(y) |
|
|
|
|
|