Strona główna forum » Plotkary » PRZEPIS DNIA!

PRZEPIS DNIA!

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 15, 16, 17 ... 20, 21, 22  Następny
Autor Wiadomość
KasiaKatarzyna





Dołączył: 20 Mar 2010
Posty: 4242
Miasto: Gdańsk

Post2013-06-22, 09:01    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
Fajne baby zapraszają!
Reklamy
Anecia





Dołączył: 07 Lip 2010
Posty: 385

Post2013-06-24, 13:05    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
Szkoda byłoby mi ugryźć go w głowę Very Happy
Ile takie cudo $$ ?

A może jajecznicę na śniadanie?
Evik_wawa





Dołączył: 15 Kwi 2010
Posty: 3776

Post2013-06-24, 15:17    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
Pingwiny czadowe Wink
Kowalski - OPCJE!

Co do sadzonych, to ja wolę takie:

IMG_7495.JPG
 Opis:  
 Rozmiar:  187.22 KB
 Odsłon:  2506 raz(y)

IMG_7495.JPG

Anecia





Dołączył: 07 Lip 2010
Posty: 385

Post2013-06-24, 20:13    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
patencik na zrobienie tak idealnych?
KasiaKatarzyna





Dołączył: 20 Mar 2010
Posty: 4242
Miasto: Gdańsk

Post2013-07-01, 21:17    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
Sushi ATAK! Very Happy
KasiaKatarzyna





Dołączył: 20 Mar 2010
Posty: 4242
Miasto: Gdańsk

Post2013-07-03, 12:49    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
KitchenAid ARTISAN!
BOSKI JEST!!



KasiaKatarzyna





Dołączył: 20 Mar 2010
Posty: 4242
Miasto: Gdańsk

Post2013-07-03, 12:54    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
Nie wiem czy to jakaś podstawka, czy to rzeźba czy co to jest, ale jeśli posiadamy don perignon w domu to możemy sobie na takie różowe dmuchane coś ( pewnie drogie ) postawić Smile


KasiaKatarzyna





Dołączył: 20 Mar 2010
Posty: 4242
Miasto: Gdańsk

Post2013-07-08, 17:28    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
Uwaga uwaga tym razem mam patent tani, ekologiczny i genialny!! Smile
Powstałe z recyklingu mat do jogi, podkładki!
Ale nie takie zwyczajne w odpowiednim miejscu możemy położyć sztućce i nasi goście nie będą mieli problemu co z czym i po co Very Happy

julia





Dołączył: 20 Lis 2012
Posty: 461

Post2013-07-22, 19:47    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
a może pizza na grilla?
porczyk





Dołączył: 06 Mar 2013
Posty: 248

Post2013-07-24, 11:01    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
ależ to musi być paskudne takie okopcone...
Ameliaa


Honda
Accord

Dołączył: 17 Maj 2010
Posty: 606
Miasto: Kartuzy

Post2013-07-24, 11:35    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
porczyk napisał:
ależ to musi być paskudne takie okopcone...

Nie sądzę, żeby ona była okopcona Smile Widać że to działa trochę na zasadzie takiego pieca, jak są w knajpkach Smile


Powstała lista produktów, które wzmagają uczucie szczęścia
*banany
*orzechy
*papryczki chilli
*szpinak

Szpinak? We mnie budził zawsze odrazę Smile
Ale pewnie ma takie dobre składniki że organizm szaleje. PS. macie może pomysły na desery z bananów?
Evik_wawa





Dołączył: 15 Kwi 2010
Posty: 3776

Post2013-07-30, 12:02    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
Szpinak Smile
Jestem szpinakożerczyniąSmile Szpinak zjadam pod każdą postacią i strasznych ilościach.
Oto dowód z ostatniej soboty Very Happy

Przepis pochodzi z http://restauracjadomowa.blox.pl

Składniki:
•ciasto francuskie (25cm x 45 cm.),
•200 g świeżego szpinaku (ewentualnie może być mrożony w liściach),
•175 g suszonych pomidorów w oleju,
•100 g fety,
•5 czarnych i 5 zielonych oliwek,
•1 jajko (oryginalny przepis podaje 2 ale sądzę, że do ciasta francuskiego farsz byłby zbyt mokry),
•sól,
•pieprz.

Sposób wykonania:
1.szpinak płuczemy i blanszujemy 3 min., następnie odsączamy i kroimy,
2.oliwki kroimy w plasterki,
3.do szpinaku dodajemy pokrojone pomidory, oliwki, pokruszony ser feta oraz roztrzepane jajko,
4.farsz doprawiamy solą i pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym i mieszamy,
5.ciasto francuskie dzielimy na 8 prostokątów o wym.12,5 cm. x 11,25 cm.,
6.każdy prostokąt ciasta smarujemy oliwą, w której były pomidory,
7.na środek każdego prostokąta nakładamy farsz i składamy ciasto jak kopertę,
8.wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200˚C i pieczemy około 20 min.

rolada_ciasto_francuskie_feta_szpinak_suszone_pomidory_01.jpg
 Opis:  
 Rozmiar:  36.1 KB
 Odsłon:  6058 raz(y)

rolada_ciasto_francuskie_feta_szpinak_suszone_pomidory_01.jpg

rolada_ciasto_francuskie_feta_szpinak_suszone_pomidory_02.jpg
 Opis:  
 Rozmiar:  22 KB
 Odsłon:  3358 raz(y)

rolada_ciasto_francuskie_feta_szpinak_suszone_pomidory_02.jpg

rolada_ciasto_francuskie_feta_szpinak_suszone_pomidory_03.jpg
 Opis:  
 Rozmiar:  22.98 KB
 Odsłon:  3512 raz(y)

rolada_ciasto_francuskie_feta_szpinak_suszone_pomidory_03.jpg

Evik_wawa





Dołączył: 15 Kwi 2010
Posty: 3776

Post2013-07-30, 12:14    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
Co do bananowych deserów, to pomysłów parę jest.

Od najprostszych - bananowiec, placuszki z bananów i ricotty, mus bananowy, poczciwy kopiec kreta, a jako wierna fanka ciasta francuskiego dorzucam - banany pieczone w cieście francuskim z czekoladą Very Happy


Bananowiec - prosty, szybki, pyszny i sprawdzony Very Happy

Ciasto bananowiec - składniki:
- 250 g mąki
- 50 g mąki ziemniaczanej
- szklanka cukru
- 5 jaj
- kostka margaryny
- cukier waniliowy
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g kakao
- 4 banany

Ciasto bananowiec - wykonanie:
Margarynę utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i jajami. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao. Zmiksuj z 2 utartymi bananami. Pozostałe 2 pokrój w plasterki. Połowę ciasta wlej na podłużna blachę, ułóż plastry bananów i wlej 2 połowę ciasta. Piecz przez godzinę w temperaturze 200 stopni. Jeśli chcesz, możesz polać placek gotową polewą..




Składniki:
450g gotowego ciasta francuskiego (można kupić mrożone w większych supermarketach)
6 bananów
sok z jednej cytryny
1 żółtko
1 tabliczka czekolady mlecznej lub opakowanie polewy czekoladowej

1. Mrożone ciasto francuskie pozostawiamy w temperaturze pokojowej, aby lekko odmarzło (ja zostawiłam gdzieś na około 1 godzinę).
2. Ciasto kroimy na 12 kwadratów (moje opakowanie zawierało 6 prostokątów, więc każdy przepołowiłam na pół).
3. Obieramy banany i kroimy je na połówki, kropimy sokiem z cytryny.
4. Na każdym kawałku ciasta kładziemy ukośnie pół banana (na przekątnej kwadratu). Składamy ze sobą dwa przeciwległe rogi ciasta na bananie i chwilę dociskamy, aby w trakcie pieczenia się nie porozklejały.
5. Górną powierzchnię ciasta smarujemy żółtkiem rozmieszanym z dwoma łyżkami wody.
6. Banany pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 220oC przez 15 minut.
7. Roztapiamy czekoladę lub polewę czekoladową, gdy ciastka trochę przestygną ozdabiamy je czekoladą (można jeszcze posypać cukrem pudrem, jakby było za mało słodkie).


gosiaczek8





Dołączył: 17 Lip 2013
Posty: 155

Post2013-08-01, 17:08    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
ostre papryczki! uwielbiam na wszystkie sposoby!
Evik_wawa





Dołączył: 15 Kwi 2010
Posty: 3776

Post2013-08-03, 09:14    PRZEPIS DNIA! Odpowiedz z cytatem
Dziewczyny Smile
Wczoraj testowałam nowy przepis na musakę, tym razem wegetariańską.
Wyszło - palce lizać! Uczta dla podniebienia i nie wiem co jeszcze. Po prostu boskie. Laughing Laughing Laughing

Przepis z ugotujto, wg Agnieszki Kręglickiej.

Musaka wegetariańska - składniki:

4 bakłażany pokrojone w plastry
4 duże ziemniaki
obrane i ugotowane na półtwardo
sól
oliwa

warstwa pomidorowa:

puszka pomidorów pelati
1 kabaczek pokrojony w kostkę
1 cebula pokrojona w kostkę
50-80 ml czerwonego wytrawnego wina
sól
pieprz
słodka papryka w proszku
oregano

warstwa marchewkowa:

6 utartych marchewek
6 posiekanych ząbków czosnku
oliwa
sól
pieprz
kumin
gałka muszkatołowa
cynamon biały sos: 4 łyżki masła
4 łyżki mąki
1/2 l mleka 3 żółtka
sól
pieprz
garść tartego parmezanu

Musaka wegetariańska - sposób przygotowania: Bakłażany solimy, odstawiamy na kilkanaście minut, aby puściły sok. Osuszamy i smażymy na złoto na oliwie. Robimy warstwę pomidorową: kabaczki i cebulę rumienimy na oliwie, dodajemy przyprawy - do smaku. Wlewamy wino, odparowujemy, łączymy z pomidorami, dusimy do miękkości. Robimy warstwę marchewkową, smażąc na oliwie startą marchewkę i czosnek. Doprawiamy do smaku przygotowanymi przyprawami. Robimy sos: mąkę przesmażamy na maśle, zalewamy mlekiem i podgrzewamy, mieszając, aż sos zgęstnieje. Ostudzony sos mieszamy z żółtkami i serem, przyprawiamy do smaku. W naczyniu żaroodpornym układamy naprzemiennie: na dnie plastry ziemniaków, na nich bakłażany, warzywa z warstwy pomidorowej, bakłażany, marchewkę, bakłażany. Wszystko polewamy sosem i zapiekamy przez 30 minut w temp. 180°C.

musaka_wegetarianska.jpg
 Opis:  
 Rozmiar:  94.14 KB
 Odsłon:  2508 raz(y)

musaka_wegetarianska.jpg

musaka_wegetarianska2.jpg
 Opis:  
 Rozmiar:  115.14 KB
 Odsłon:  3304 raz(y)

musaka_wegetarianska2.jpg

Strona główna forum » Plotkary » PRZEPIS DNIA!
Skocz do:  
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 15, 16, 17 ... 20, 21, 22  Następny

Recepcja
Login:
Hasło:
Pamiętaj mnie
Brak konta? Zarejestruj się!